Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията прочиства окупирани сгради в Ексархия

20 Април 2012 / 12:04:18  Виктория Миндова
1026 прочитания

В пет часа сутринта атинската полиция предприе акция за “разчистване” на две сгради от окупацията на анархистични групи. Сградите се намират около централния площад Ексархия, който е известен като алтернативната зона на гръцката столица. Освен, че има поредица от младежки заведения, музикални клубове и сцени за жива музика, Ексархия е сборен пункт за поддържниците на анархистичните движения и крайно ляво-ориентирани групи. 

Окупираните сгради са били собственост на районния клон на социално-осигурителния фонд ИКА, но не са били използвана за административни цели. В началото на годината анархисти са направили една от сградите свое убежище, в която се събират, организират концерти и дори за преспиване. Същата съдба е споделила и другата сграда, позната като Вокс (ΒΟΞ), която се намира точно на площада. Тя също е собственост на ИКА и в нея се помещаваше старото лятно кино на Екзархия, което не работи от няколко години.

До осем часа сутринта полицаите са успели да разчистят двете сгради. В едната са намерени трима души. Единият е бил клошар, който полицията е пуснала след като го е индентифицирала, а за другите двама все още няма информация. Акцията е била активирана след иск на административната служба на ИКА, в който се казва, че двете сгради трябва да бъдат освободени от случайните си обитатели. Той е бил подаден на 12 април тази година, след което заместник-прокурора от Върховния съд Янис Тедес е разпоредил да се разпуснат всички окупации на университетските пространства и други публични сгради. Освен това е дадена разпоредба да се задейства съд по бързата процедура, ако окупиращите са отказвали да напуснат или са били нанесени сериозни щети на сградите.

По неофициялни данни чистката е била организирана като отговор на разрушения, които са били направени от неиндетифицирани лица около полунощ в четвъртък срещу петък. Нападнати са били офисите на националната комуникационна компания ОТЕ, две обслуждащи коли са били подпалени, както и още четири частни леки автомобила в района на Ексархия. На местото са пристигнали три противопожарни коли с 12 пожарникари и палежите са били потушени за около половин час. В пет часа сутринта полицията е разбила двете окупирани сгради и чистката е започнала.

В 11 часа сутринта площад Ексархия продължаваше да бъде абсолютно отцепен за коли и минувачи. Служителите на реда отказваха да пуснат обикновени минувачи и допускаха само жители на района срещу индентификация и репортери. Въпреки това, достъпът до двете сгради бе отказван на журналисти и мястот на акцията можеше да се наблюдава от разстояние. Полицията не допускаше никой до мястото на двете операции. Кафенетата и магазините в района бяха отворени, но персоналът седеше без работа. Кордони на специалните части за борба с обществените размирици бяха обградили напълно площада, а униформени полицаи пазеха в редица изхода на всяка улица, която започва или завършва на полщад Екзархия.

Лявата извънпарламентарна партия Андарсия осъди акцията на полицията и я определи като “предизборен автархизъм”. Те определят окупираните сгради като центрове за импровизирана социална солидарност, където бездомни и имигранти намират място за престой. Според представител на реда, който говори специално за GRReporter, площадът ще бъде освободен от полицейскота присъствие и ще бъде отворен за граждани до два часа следобед. Все още няма информация какво е било открито в окупираните сгради. 

Категории: Криминална хроника чистка Ексархия анархисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus