Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията разкри престъпниците, задигнали 474 хиляди евро от Алфабанк

02 Септември 2012 / 13:09:01  GRReporter
1440 прочитания

Гръцката полиция се намира много близо до пълното разкриване на обира от клон на Алфабанк на остров Спецес през юли, когато бяха откраднати 474 000 евро и бяха взети заложници.

Първоначално престъплението беше свързано с кървавия обир на остров Парос, който в края на краищата беше свързан с група анархисти, начело на които стои 30годишният Тасос Теофилос.

 

Редица сведения, които достигнаха в последните дни до полицейските власти, доказват, че главна роля в обира на Спецес играе 42 годишен гръцки престъпник, който е отговорен за много обири в областта на Арголида и Централна Гърция, и който си сътрудничи с  други престъпници- гърци и чужденци. Той е разпознат от свидетели, от камерите на банката, както и доказателства от двата откраднати мотоциклета, използвани за обира. Арестът на престъпника е въпрос от първостепенна важност за гръцката полиция, за да не успее той да организира нови обири по островите и в континентална Гърция- по същия начин, който използва на Спецес.

 

Обирът беше организиран сутринта на 16 юли в много  посещавания район Дапия, на растояние около 50 м. от полицейското управление. Този ден в клона на банката е предадена голяма сума пари - факт, който предизвиква много въпроси сред разследващите относно вътрешната информация, с която са разполагали престъпниците.

 

В банката нахлуват четири човека, между които и една млада жена. Самият ръководител на обира е носел слънчеви очила и жокейска шапка, един от другите е носел перука, а останалите имали кърпи около гърлата си.  Крадците имали пистолети, а не калашници, като беше обявено по-рано. Пристигнали са на острова с два мотоциклета, с ферибота от Порто Хели  предния следобед. Въпреки разследването , не е намерено тяхното убежище на острова.  Веднага след обира, използвайки като щит две жени, престъпниците бягат. Заложниците са взети не заради някакви опити за съпротива -както се е случило на Парос, а заради страха, че полицията вече е информирана. Те оставят мотоциклетите на брега на моторна лодка изчезват към Саланди в Арголида, където палят лодката.

 

От последвалото разследване става ясно, че престъпниците са заличили всички знаци на лодката, така че да не може да се открие произхода й. От полицията твърдят, че  това не е случайно. Организаторът на обира преди това си е сътрудничил с  друг престъпник и е обвинен за обир в банка на остров  Алонисос през август  2010 г.

Категории: обир Спецес Алфа банк полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus