Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията се бои от нов удар

10 Ноември 2013 / 15:11:29  GRReporter
872 прочитания

Осем дни изминаха от нападението срещу офисите на Златна зора в Нео Ираклио, без никой да поеме отговорността. Обикновено в такива случаи веднага след терористичното нападение се поема отговорност.

Властите признават, че тъй като никоя организация не поема отговорността за нападението, вероятността от ответен удар все още съществува. Опасенията са, че новата цел ще пак политическа, както беше в случая от миналия петък, когато бяха застреляни двама членове на Златна зора и беше тежко ранен трети.

Вероятните цели

Полицията е засилила мерките за сигурност на лицата и местата, които смята за възможна цел на въоръжено нападение, и според информацията, под наблюдение са лица,смятани за подозрителни.

Нападението в Пефки, 2011

Антитерористичната служба продължава разследването при пълна секретност, но ако някой беше поел отговорността за атентата- това би дало насока  за откриването на извършителите.

В Катехаки, след убийствата на двамата златнозорци, вярват, че новото поколение терористи  са много по-жестоки, предприемат смели акции с висок риск, игнорирайки последствията.

По тази причина у полицията свети червена аларма, както беше и през 2010, когато хладнокръвно беше убит журналистът Сократис Гиолас.

Два въпроса

От видеозаписите, с които разполага полицията, се вижда, че извършителят стреля от разстояние 15 метра, тичайки и прицелвайки се едновременно- факт, който означава, че е прекарал  много часове в тренировки на стрелбището.

Автомобилът, в който е екзекутиран Нектариос Савас

Не се обяснява защо убиецът не е чакал да се окаже на по-малко разстояние преди да стреля, и по такъв начин е дал време да жертвите да реагират. Въпроси предизвиква и фактът, че са спрели мотоциклета Africa Twin 750 след кафетерията, а не преди нея, тичайки пред десетки очевидци, които биха могли да реагират.

Патисия, Неа Йония, Неа Филаделфия
Квартали, пълни с оръжие, явки и извършители

Смъртоносното нападение в Нео Ираклио, изчезването на извършителите в уличките на Неа Йония, изоставянето на мотоциклета в потока на Хелидонос- онези, които познават районите добре, признават, че убийците дълго време трябва да са се движили в тях.

Явката на "Революционна борба" в Неа Йония

Триъгълникът между Патисия, Неа Филаделфия и Ираклио в Атика и в миналото е занимавало властите заради терористична дейност. Още от 2003, когато беше разкрита явката на „17 ноември” на ул. Патму в Патисия, до  2010, когато къщите-бази на операциите  на „Революционна борба”  бяха открити в Неа Йония, чак до скорошния арест на петима заподозрени в кафенето на бул. Декелиас в Неа Филаделфия, членовете на въоръжените организации  показват особени предпочитания към Северозападна Атина.

Предисторията на кварталите започва отдавна, но е белязана от нападение с картечница и граната на 30 април 2007 срещу Полицейското управление в Перисос. Това е следващото нападение след  ракетата срещу Американското посолство през януари същата година. И за двете атаки отговорността поема „Революционна борба”. „С тези наши действия отговаряме на продължаването на репресиите от страна на гръцката държава срещу онези, които се обявяват против нейната неолиберална политика” отбелязват от организацията, прицелвайки се директно в тогавашния министър на обществения ред Виронас Полидорас, както и в тогавашния министър на образованието Мариета Янаку. След година и половина, в къщата на Янаку в Патисия избухва бомба пред входа. Отговорността за това пое „Конспирацията на огнените ядра” и Фракцията на нихилистите.

Бази и нападения от 2002 насам

В същия район през юни 2009 Сектата на революционерите убива антитерориста Нектариос Савас.

Районите на Патисия, Неа Йония, Неа Филаделфия продължават да са популярни сред членовете на въоръжените групировки и през 2010-2011.  Неутрализирането на „Революционна борба” изкарва наяве базата на организацията в блок на ул. Ликургу 2 в Неа Йония, автомобил на ул. Анакус в Неа Филаделфия, както и още една къща на ул. Сарандоглу в същия квартал. В Патисия на пресечката на улиците Тису и Йоану Фока е открит изгорен автомобил, принадлежащ на Никос Мазиотис.

През май 2011 в Пефки има сблъсък между младежи и полицаи. След телефонен сигнал се отзовава патрулна кола. Заподозрените стрелят по двамата полицаи и ги раняват. Полицаите отговарят на изстрелите и раняват Теофилос Мавропулос, чиито отпечатъци са открити в къщи на Конспирацията във Волос.

Категории: терористични нападения Неа Филадефия Неа Йония Патисия терористични организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus