Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията търси съучастници на убиеца от Парос в средите на анархистите

20 Август 2012 / 16:08:28  Анастасия Балездрова
2094 прочитания

Антитерористи с черни маски, очила и броненосни жилетки доведоха заловения за убийството на таксиметровия шофьор по време на банковия обир в Парос Анастасиос Теофилу в съдебния комплекс в Атина малко преди 12:00. Те го отведоха до съдебната зала при изключително строги мерки за сигурност около и в района на съдебните сгради.

29-годишният склони главата си, когато пристигна пред входа на сградата, където го очакваха телевизионните камери и фотографите. За разлика от други задържани за участие в терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра” той не каза нито дума, нито изрази негодувание за присъствието на медиите. След това пазачите му го отведоха в залата, където се изправи пред съда за експресно правораздаване. Повдигнатото срещу него обвинение бе за съпротива срещу органите на реда по време на задържането му на станция Керамикос на атинското метро.

По искане на подсъдимия Анастасиос Теофилу делото бе отложено за сряда. Той аргументира искането си с факта, че няма защитник. След това поиска от журналистите да го свържат с адвоката Спирос Фитракис, който бе защитник и един друг от членовете на групировката по време на процеса срещу тях.

Веднага след това 29-годишният младеж бе отведен пред специалния следовател, който е поел цялото разследване около дейността на „Конспирацията на огнените ядра”. Той също даде отсрочка на арестанта да даде показания в сряда.

В неделя гръцката полиция публикува името и различни снимки на Анастасиос Теофилу, който е от Солун и бивш студент по теология в местния университет „Аристотел”. От полицията представиха и 17 снимки от банковия обир, на които се вижда ясно лицето на маскирания младеж.

По-рано през същия ден той бе изправен пред прокурор, за да даде обяснения за участието си в кървавия обир в Парос. Според източници не е проронил нито дума. По същия начин реагирал и по време на разпита от членове на Службата за борба с тероризма.

Властите успяха да го заловят след съпоставянето на открития в явката на групировката в Агринио биологичен материал с предметите, които събраха от местопрестъплението в Парос. Служителите в полицейските лаборатории изследваха кърпа и шапка, които откриха пред банката.

„Въпреки че беше маскиран и носеше очила и шапка фигурата на крадеца съвпадаше с тази на младежа, който бяхме разследвали във връзка с „Конспирацията на огнените ядра”. Бяхме сигурни, че е той и предположенията ни се оправдаха. Когато го открихме взехме биологичен материал от него и го съпоставихме с открития върху шапката материал”, разказва високопоставен полицейски служител.

Властите разкриха явката на групировката в Агринио на 5 декември 2010, само месец след като четирима нейни членове бяха заловени след опита си да изпратят колети – бомби с куриерски фирми. Въпреки съмненията на намесата на Теофилу в нападенията на групировката не бе доказана.

Категории: Криминална хроника банков обир в Парос терорист Конспирация на огнените ядра разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus