Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията в Ню Йорк залови грък, откраднал картина на Салвадор Дали

21 Февруари 2013 / 12:02:26  GRReporter
1522 прочитания

Гръцки гражданин бе заловен в Ню Йорк за кражбата на картина на известния испански художник-сюрреалист Салвадор Дали от галерия в Ню Йорк. Малкият акварел “Дон Хуан Тенорио” на стойност 150 000 долара бе задигнат от галерия “Venus over Manhattan”, която се намира до Централ парк през юли 2012.

Съмненията на полицията в американския мегаполис се концентрираха върху един мъж с карирана риза, когото камерите за сигурност са заснели да излиза от галерията със спокойствието на редови посетител. Крадецът успял да свали картината от рамката и да я изнесе буквално под носа на пазачите в галерията.

Осем месеца по-късно стана ясно, че сръчният обирджия е 29-годишният грък Фивос Иставриоглу, който бе заловен от нюйоркската полиция на летището JFK миналата събота. Разследващите органи го примамили да пристигне в Манхатън по покана на галерист, който всъщност бил полицай.

Крадецът на картината на Дали, която художникът нарисувал през 1949 бил открит по отпечатъците, които оставил по време на друга кражба няколко месеца преди удара в галерията. През януари 2012 той откраднал хранителни продукти и напитки от супермаркет в южната част на Манхатън. Един отпечатък, останал върху бутилка натурален сок е бил достатъчен за нюйоркската полиция, за да открие крадеца на акварела. За откриването на крадеца спомогнал също фактът, че той потърсил в интернет информация по случая преди той да гръмне в медиите.

Според доклада на полицията откраднатата картина е била изпратена в Гърция от анонимен подател с експресна поръчка от пощенски клон, който се намира зад галерията няколко дни след кражбата. Платното било открито на летище JFK, опаковано като студентски плакат. Междувременно крадецът отпътувал веднага към Атина.

От момента, в който полицейските власти разкрили самоличността на Иставриоглу един полицай под прикритие поел задачата да го привлече да се върне отново в Манхатън, като се представил за мениджър на художествена галерия и му предложил работа като консултант.

Фивос Иставриоглу се хванал на клопката и заминал и бил арестуван от федерални агенти веднага след приземяването на самолета на летището. Крадецът не се съпротивил и заявил, че трябва да “постъпи правилно”. Във вторник се изправил пред съда, където не се признал виновен по обвинението за кражба от втора степен. Той платил гаранция в размер на 100 000 долара, за да бъде освободен, а делото срещу него се очаква да се проведе следващия вторник.

Според протокола от заседанието Иставриоглу заявил, че от момента, в който излязъл от галерията в следобедните часове на 19 юли 2012 с картината в чантата си, “той се почувствал уплашен и не могъл да повярва каква глупава постъпка е извършил”.

“Начинът, по който е извършена кражбата е напълно сюрреалистичен. Крадецът е обвинен, че е поставил ценното произведение на Салвадор Дали в торбичка за покупки в средата на деня под “погледа” на камерите за сигурност”, коментирал прокурорът Сайръс Р. Ванс Джуниър.

Също толкова сюрреалистично звучи и биографията на 29-годишния Иставриоглу. Той произхожда от заможно семейство, чийто бизнес е свързан с търговията на машини. Учил е в Атинския университет, специалност Средства за масова информация.

Продължил образованието си в университета Middlesex в Лондон, след това се върнал в Гърция, където работил в областта на медиите и връзките с обществеността. Иставриоглу обичал светския живот, предпочитал скъпите дрехи и предмети и бил известен за обичта си към фитнеса и здравословното хранене. Заради атлетичното си тяло бил избран да се снима гол за благотворителни цели в рамките на кампанията "Naked City" на гръцкото списание Lifo.

През 2010 Фивос Иставриоглу се е представял като собственик на пиар компания със седалище в Ню Йорк, която е свързвала наследниците на известни модни икони като Дафни Гинес с гръцки дизайнери на бижута, като Никос Кулис. През същата година той се премесил в Милано, където започнал работа в централния офис на модната къща Moncler.

Според гръцки медии съществуват сериозни съмнения, че познанствата с известни личности, с които се е хвалил са били действителни.

 

Категории: Криминална хроника кражба галерия картина Салвадор Дали Фивос Иставроглу Ню Йорк
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus