Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията винаги е резултатна, когато има политическа и обществена подкрепа

22 Август 2012 / 18:08:43  Анастасия Балездрова
1228 прочитания

През последния месец криминалната хроника в гръцките медии гъмжи от новини. Всекидневно се регистрират все повече обири и кражби, после последва жестокият побой и изнасилването на 15-годишната Мирто и банковият обир, завършил с убийство на остров Парос.

GRReporter се свърза с експерта по криминалистика и депутат от Демократичната левица Янис Панусис, който коментира скока в престъпността.

„Повишената престъпност засяга престъпления от различни категории. Има скок в кражбите, в обирите на жилища, на банките. Характерното при обирите на жилища е, че нападателите влизат в тях, когато собствениците са вътре. Целта им е да ги задържат като пленници, като целта им е така да успеят да вземат колкото се може повече неща и техните автомобили. Преди тази практика не съществуваше в толкова голяма степен. Друга отличителна черта е увеличаването на нападенията на расистка основа. Това са престъпления на омраза срещу определени групи – цели и се извършват на улицата от мотоциклетисти, организирани в групи, без да може да се уточни кои точно са те. Появи се и нова форма на тероризъм, която се изразява с банкови обири и други престъпления”.

Според преподавателя по криминално право би било погрешно предположението, че кризата е виновна за засилването на престъпността. „Бихме могли да приемем, че за действието на един човек, който краде храна, за да се нахрани може да е виновна кризата. Но по-голямата част от престъпленията се случваха и преди. Увеличаването на престъпността е характерно за периоди на политическа и социална нестабилност”.

Янис Панусис опровергава наложилото се в обществото мнение, че за високата престъпност в голяма степен са виновни и многобройните имигранти. „Процентно участието на имигрантите в извършването на престъпления не е толкова голямо. Съотношението е по-високо, когато говорим за определени категории престъпления, као кражбите например. Също така, отличителна черта на тези престъпления е жестокостта, с която се извършват, без да съществува причина за това. Говоря за случаи на тежък побой над жертвите на обири, това е просто ненужно насилие”.

„Полицията винаги е вършила добре своята работа, когато никой не й пречи и има политическа и обществена подкрепа. Не трябва да забравяме, че и в двата случая разследващите органи успяха да разкрият извършителите на престъпленията именно с помощта на сигнали и данни от страна на граждани”.

За случая с кървавия банков обир на остров Парос, за който полицията смята, че е извършен от последните останали на свобода членове на „Конспирацията на огнените ядра” експертът по криминалистика казва: „Въпросът не е как обществото и всички ние възприемаме дейността на тези групировки и престъпната дейност на техните членове, а как се самоопределят самите те. Няма толкова голямо значение дали обществото определя техните действия като лъжеполитически или терористични престъпления. Важното е как се определят идеологически самите извършители на тези действия, как превъзмогват моралната бариера и какво мислят, че ще постигнат по този начин. Особено, след като историята ни показва какъв е краят на подобни групировки и съдбата на техните членове. Революционери, отмъстители, обсебени от идеите си хора или обикновени престъпници? Нека кажат какви точно са и да се аргументират”.

На въпроса каква трябва да бъде позицията на полицията при масови протестни митинги и шествия, които често прерастват в ожесточени сблъсъци между органите на реда и някои от демонстрантите Янис Панусис посочи: „За мен социалните протести са признак на здраве в едно общество. Полицията няма и не трябва да има никакво отношение към тях, ако те се провеждат по мирен начин. Когато обаче започнат ексцесии протестиращите граждани не трябва да гледат безучастно, а също да реагират срещу всички онези, които хвърлят петролни бомби Молотов и чупят каквото срещнат пред себе си”.

Според него най-сериозният и решаващ за високата престъпност проблем е огромният арсенал от оръжия в Гърция, които са били внесени незаконно през държавните граници и се намират в ръцете на хиляди  престъпници.

Категории: Криминална хроника престъпност Янис Панусис криминология тероризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus