Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията забрани протестите докато Меркел е в Атина

08 Октомври 2012 / 15:10:48  GRReporter
2374 прочитания

Атина ще се превърне в крепост по време на утрешното посещение на немския канцлер Ангела Меркел. Планът за сигурност ще се задейства веднага след кацането й на летище “Елефтериос Венизелос”.
След това ескортът от автомобили ще се отправи към хотел “Хилтън” в центъра на Атина, като в охраната на маршрута ще участват както униформени, така и цивилни полицаи. Показателен е фактът, че всички пътища, по които ще преминат автомобилите с немската делегация ще бъдат празни. Полицията забрани всякакви обществени митинги и шествия по улиците около летището, по пътя към хотела и в голям ареал около премиерската резиденция, президентството и парламента от 09:00 до 22:00 с цел да “подсигури обществената сигурност и нормалното протичане на обществено-икономическите дейности в Атина”.
Срещата на Ангела Меркел с Андонис Самарас е от 14:00 в резиденция Максиму. В 16:45 тя ще прекрачи прага на президентството, за да се срещне с Каролос Папуляс.
В предпазните мерки ще участват над 7 000 полицаи. Очаква се те да бъдат подкрепени от свои колеги от провинцията. От съображения за сигурност членовете на службите за опазване на реда ще разберат къде са разпределени в последния момент.
Решенията и планът за разположението на силите за сигурност бяха взети на снощно заседание на министрите на вътрешните работи, обществения ред и защита на гражданите, отбраната и външните работи.
Полицаите ще бъдат инструктирани да следят за стриктното спазване на реда. Те ще имат право да извършват превантивни залавяния на съмнителни лица, както и да предприемат незабавни мерки за предотвратяване и на най-минималното напрежение. Целта е да не позволят на отделни хора или групи да предизвикат сблъсъци.
Основната задача за ръководството на полицията е да те се предотвратят на всяка цена, за да се избегнат, картини, които излагат Гърция в ден, когато всички прожектори ще бъдат насочени върху нея.

снимка - tovima.gr


Планът за сигурност е разделен на две части: Едната е свързана с пристигането, срещите и заминаването на Ангела Меркел, а втората - с охраняването на плануваните протести най-вече на площад Синтагма.
Според някои коментатори полицейските мерки ще са по-строги дори в сравнение с предприетите по време на посещението на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън през ноември 1999.
Щабът, от който ще се ръководят всички операции е вече инсталиран в централата на гръцката полиция в сградата на министерството на обществения ред. От там ще следят всичко, което се случва в центъра на Атина и в зависимост от тях ще се дават заповеди за прилагането на плана за сигурност.
Над Атина ще патрулират два полицейски хеликоптери, които няма да се приземят преди края на еднодневната визита на немския канцлер. Строга ще бъде охраната и около посолството на Германия, културно-образователния институт “Гьоте” и всички немски компании.
Пресслужбата на полицията обяви, че спирките на метрото “Синдагма” и “Евангелизмос”, която се намира до хотел “Хилтън” ще затворят днес в15:00 от съображения за сигурност, заради протеста на синдикатите в 18:00. В съобщението се посочва, че те ще бъдат отворени отново след края на шествието и след изрична заповед от страна на полицията. Същата мярка ще бъде приложена и утре, докато трае посещението на Ангела Меркел.
В същото време синдикати и партии й готвят “горещо” посрещане. Протестите ще започнат с днешния митинг на големите синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ в 18:00 на площад Синтагма.
За утре те обявиха тричасово прекъсване на работата от 12:00 до 15:00 и организират нов протест на Синтагма в 13:00. Митингът на комунистическия синдикат ПАМЕ е плануван също за 13:00 на площад Омония.
В 18:00 партията Независими гърци ще проведе протест пред сградата на посолството на Германия. От партията посочиха, че искат да покажат несъгласието си за “превръщането на Гърция в немски протекторат”. Независимите гърци възнамеряват да предадат на немския посланик “протестен манифест, за да изискаме немските репарации и връщането на окупационния заем, както и предаването на списъка с имена, съставен от бившия директор на Сименс в Гърция, Михалис Христофоракос на гръцките власти”.
Основната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА прикани гръцките граждани “да изпратят едно мирно и решително послание” по повод на посещението на немския канцлер.
От своя страна лидерът на Комунистическата партия Алека Папарига призова гърците на масови шествия срещу правителството на Андонис Самарас и визитата на Ангела Меркел.
По последна информация от полицията все още не са решили дали все пак ще допуснат протестните шествия да достигнат до долната част на площад Синтагма. По време на митингите и демонстрациите станциите на метрото “Евангелизмос”, “Синтагма”, “Панепистимио” и “Омония” ще останат затворени.
Полицейската забрана за протести в центъра породи нова “война” в социалните медии. Част от гръцките потребители, които подкрепят протестите определиха мярката като “хунта”.
Други откровено се присмиват на революционния дух на своите съграждани и публикуваха снимки като тази:

или тази, чийто надпис гласи:

Категории: ПолитикаОбщество Ангела Меркел посещение мерки за сигурност синдикати протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus