Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политическо убийство предизвика вълна от възмущение

18 Септември 2013 / 18:09:39  GRReporter
1574 прочитания

Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос бе нападнат от протестиращите срещу убийството на левия активист Павлос Фисас. Политикът отишъл в Керацини, където членове на леви и антирасистки организации организираха протестно шествие срещу Златна зора. В началото Каменос бил нападнат словесно от група младежи, които след това не се поколебали да използват физическо насилие. Според източници той напуснал мястото с мотора на свой сътрудник.

Според очевидци лидерът на Независимите гърци бил нападнат с ритници и юмручни удари по лицето, вследствие на което носът му се разкървавил. Някои източници твърдят, че част от нападателите са го ударили с дървени палки.  Членовете на охраната на Каменос се опитали да го защитят, но също били ударени от протестиращите. Тогава се появил сътрудникът с мотора. Малко по-късно  охранителите се върнали на мястото, за да вземат една от колите от ескорта на политика, но били разпознати и нападнати отново от демонстрантите. Заслужава да се отбележи, че само преди два дни Панос Каменос призова жителите на община в Халкидики да линчуват кмета на региона. 

„Посещавам офисите на Златна зора от пет до десет пъти на месец. Когато излязох от заведението и отидох към колата си ме заобиколиха много хора и извадих ножа, за да се отбраня”. Това е заявил пред полицията 45-годишният Георгиос Рупакиас, който бе арестуван за убийството на 34-годишния рапър и ляв активист Павлос Фисас. Той признал, че по време на сблъсъка наръгал жертвата с нож. Според лекарите от болницата в Никеа рапърът имал две прободни рани в лявата страна на гръдния кош.

Нападателят е женен, има две деца и е работел в рибарски магазини на свои роднини в региона на Керацини. До съвсем скоро работел в петролна компания като шофьор на цистерна, с която разнасял горива на туристически острови.

Според някои сведения нападателят влязъл в спор с 34-годишната жертва и в друг случай. От полицията разследват също вероятността той да е участвал в нападенията, организирани наскоро от крайнодесни в района на Керацини.

Според официалното изявление на полицията, по време на проверката в дома на Рупакиас властите намерили електрически уред за електрошок. „Както заяви в показанията си неговата съпруга, в дома им също имало една сгъваема палка и листовки на определена политическа сила”, се твърди още в съобщението на полицията. В ранния следобед жената също бе арестувана, след като въпросните предмети бяха намерени в дома на нейна братовчедка. Както стана ясно, веднага след нападението съпругът й се обадил, за да й каже да ги скрие. От полицията са поискали разрешение за разследване на обажданията от и към телефоните на двамата арестувани. По-късно и след проверка в офиса на Златна зора в Пирея бе арестуван местният председател, тъй като силите на реда намериха и там сгъваема палка.

В ранните часове на деня полицията проведе разследване в офисите на Златна зора в различни райони на Атина. По време на проверката са присъствали партийни депутати, а след края й говорителят Илиас Касидиарис отправил нецензурни нападки към журналистите и отново казал, че Златна зора няма нищо общо с нападението.

Убийството бе осъдено от всички партии. Министърът на обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас обяви, че през следващите дни ще започне обществен диалог за поправка на член 186 от Наказателния кодекс за престъпните организации и член 195 за промяна на дефиницията за съставяне на въоръжена група.

„Ако правителството не приложи законите с цел да разтури златна зора СЕГА ще носи вината за всичко, което ще последва”, е един от най-често срещаните коментари в гръцкото интернет пространство.

Убийството на Павлос Фисас е първото политическо убийство от 13 години насам, когато през 2000 година терористи от 17 ноември застреляха британския военен аташе Стивън Сондърс. От Златна зора обявиха, че в четвъртък ще проведат в Керацини контрапротест, на който ще говорят лидерът на партията Никос Михалолиакос и партийният депутат Янис Лагос. С израза „никога досега в случаите на политически убийства не е задействана никаква правна процедура срещу партиите, чиито членове са били нападателите” от Златна зора признават, че убийството на Павлос Фисас е политическо. 

Категории: Криминална хроника политическо убийство ляв рапър крайнодесни Златна зора Панос Каменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus