Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политиците декларираха имуществото си

12 Декември 2012 / 18:12:40  GRReporter
2007 прочитания

„Пари има”. Пословичният израз на Георгиос Папандреу, който според много коментатори му подари изборната победа през октомври 2009 изглежда, че важи напълно за бившите и настоящите членове на гръцкия парламент. Това показват данъчните декларации на народните избранници, които бяха публикувани в електронната страница на парламента.

Средният им семеен доход през 2010, когато започна същинската криза в Гърция е възлизал на 121 532 евро. На всеки депутат се падат средно по 13 имота.

Един бърз преглед на списъка показва, че освен високите годишни доходи повечето от депутатите, евродепутатите и правителствените членове  са собственици на голямо недвижимо имущество. Според техните декларации тези имоти са били закупени преди години или са ги наследили от свои близки. Приходите от експлоатацията им е само допълнение към високите месечни доходи на политиците. Имотите са най-различни: От складови помещения и земеделски площи до горски участъци, офиси и апартаменти. В декларациите на немалък брой депутати фигурират също вили и яхти.

„Рентиерите”

Бившата депутатка и заместник-министър в предпоследното правителство на ПАСОК Анна Далара е собственичка на 59 имота. Повечето от тях са жилищни сгради на Кикладските острови и горски площи в област Магнисия. Между имотите й са 7 паркинга, 4 жилищни парцела, 8 земеделски площи, 4 горски площи, 4 апартамента и 27 къщи. Заедно със съпруга си – певеца Гиоргос Даларас са собственици на 7 къщи на остров Сирос, една нива в Антипарос, една къща в Парос, 3 къщи в област Аркадия на Пелопонес и 4 апартамента в област Атика.

Подобно е имотното състояние на областния управител на Тесалия Костас Агорастос, който има 37 имота и на депутата от Нова демокрация Панайотис Адрактас - 38 имота. Високо в списъка с притежателите на голям брой имоти е и бившият „син” депутат и някогашен близък сътрудник на Костас Караманлис, Янис Адрианос, който има 38 имота, 30 от които са в региона на Неа Епидаврос. Годишният семеен доход, който е декларирал възлиза на 163 823 евро.

Бившият вицепремиер Теодорос Пангалос е собственик на 53 имота, 15 от които са на имената на неговата съпруга и трите му деца. Най-големият от имотите е с площ от 100 декара в Истиеа на остров Евия.

Депутатът с на-голяма „зестра” е Милтиадис Варвициотис от Нова демокрация. Наскоро неговите родители да му прехвърлили 56 офиса, а общо имотите му са 68.

Немалко са и депутатите, които имат имоти в Брюксел. Един от тях е бившият депутат от ЛАОС Костас Айвалиотис, който притежава общо 19 имота. Александрос Геронтопулос от Нова демокрация има три апартамента в белгийската столица, Анна Диамандопулу – два, а бившият лидер на СИРИЗА Алекос Алаванос – един.

Бившият депутат и министър от Нова демокрация Георгиос Вулгаракис е собственик на 43 имота и е декларирал месечен доход в размер на 155 923. Той е декларирал също три мотоциклета, три автомобила, както и две яхти с дължина 13,8 метра.

„Синята” депутатка Елена Рапти е декларирала 35 имота. Панайотис Лафазанис от най-лявото крило на СИРИЗА е собственик на пет имота, Лиана Канели от Комунистическата партия – два при деклариран годишен доход 123 587 евро, а съпартийникът й Атанасиос Пафилис – 13 имота, но е единствен собственик на само два от тях.

Кириакос Мицотакис е посочил 19 имота в данъчната си декларация, а министърът на корабоплаването Константинос Мусурулис – 14 имота, като е взел банкови кредити на стойност 420 000 евро за ремонти на жилища.

„Капитаните” на яхти и лодки

Освен собствениците на имоти, сред депутатите не са малко и „капитаните” на по-малки или по-големи яхти и дори лодки. Министърът на външните работи Димитрис Аврамопулос е собственик на надуваема лодка, а лодка за четири души са декларирали представители на почти всички партии: бившите депутати от Нова демокрация Панайотис Адрактас, Георгиос Каландзис и Кринио Канелопулу, бившите депутати от ПАСОК Евангелос Аргирис и Йосиф Валиракис, депутатът от Демократичната левица Одисеас Вудурис, както и „червената” Лиана Канели.

Насос Алеврас от ПАСОК, който не успя да влезе в настоящия парламент е собственик на яхта с дължина 7,8 метра. Подобни плавателни съдове имат „сините” Георгиос Алогоскуфис и Милтиадис Варвициотис. Яхти имат също Христос Калапотаракос от ЛАОС, Евангелия Курупаки от ПАСОК, както и министърът за защита на гражданите Никос Дендиас.

Гръцките политици имат средно по два автомобила. Някои обаче надхвърлят драстично тази цифра. Бившият министър от Нова демокрация Петрос Дукас е декларирал 9 автомобила, Евангелос Дамианакис от ПАСОК – 6, а Атанасиос Янопулос от Нова демокрация, Анджела Гереку от ПАСОК и Георгиос Георгиу от ЛАОС – по 4 автомобила.

Най-бедните и изненадите в данъчните декларации

През 2010 една от най-бедните депутатки е била Иро Диоти от СИРИЗА, чийто единствен доход е депутатското й обезщетение. Банковите й авоари са в размер на 1 548 евро и няма нито имот, нито автомобил на свое име. Освен това е декларирала, че дава част от заплатата си в полза на партията.

Подобно е имущественото състояние и на колежката й от Нова демокрация Дионисия Авгеринопулу. Тя е декларирала, че в банковата й сметка има едва 6 799 евро.

Категории: Политика политици данъчни декларации парламент депутати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus