Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политиците ще участват в честването на националния празник, въпреки очакванията за прояви на „народен гняв”

12 Март 2012 / 19:03:26  GRReporter
1215 прочитания

Парадите по случай националния празник на Гърция на 25 март ще се проведат както всяка година, решиха на извънредно заседание министрите от кабинета на Лукас Пападимос. Те заседаваха с цел да обсъдят дали не е необходимо да се предприемат специални мерки за охраната на официалните присъстващи след зачестилите прояви на негодувание по време на подобни събития.

Въпреки напрежението и гневните реакции на част от гърците, министрите решиха, че е необходимо да отправят посланието, че „държавата не се страхува”. От друга страна обаче и да стане ясно, че няма да се толерират незаконни действия. Правителствени източници твърдят, че на срещата не са били обсъдени оперативни въпроси, свързани с функциите на полицията, но пак според тях полицейските власти ще се намират в пълна готовност по време на парадите.

Министрите са подчертали също, че е необходимо проявите на насилие да бъдат заклеймени от партии, социални организации и медии, понеже „подобни явления подронват демокрацията”.

Опасенията от нападения към политици се подсилих от събитията преди седмица по време на честването на годишнинта от присъединяването на Додеканезите към Гърция на остров Родос. Групи от „Негодуващи” граждани започнаха да ругаят присъстващите политици и представители на властта. Те успяха да разкъсат полицейската охрана и да ги замерятс бутилки с вода и кофички с кисело мляко, в резултат на което парадът бе прекъснат. След нападението политиците се оттеглиха, а „Негодуващите” превзеха трибуната.

Само преди два дни финансовият министър Евангелос Венизелос също бе улучен от кофичка с кисело мляко, която отпрати възрастен член на ПАСОК по време на заседанието на Националния съвет на партията. Нападението стана минути преди бъдещият партиен лидер да се качи на трибуната за да изнесе речта си. След „инцидента” нападателят, който е пенсиониран моряк обясни, че е носел млякото със себе си, за да го консумира. „Когато се доближих до него и му казах, че е срамно да намалят толкова много пенсиите той ми се подигра. Каза, че това не е негова отговорност и да се обърна към Андреас Ловердос. Причерня ми, не помня как бръкнах в чантата за млякото. Трябваше да видите как прибледня, когато видя движението ми. Уплаши се да не би да имам оръжие”, заяви пенсионерът.

Преди няколко седмици пък президентът Каролос Папуляс изненада всички с неочакваните си словесни нападки срещу немския финансов министър Волфганг Шойбле. Причината за тях бе предстоящият празник на родния му град Йоанина, на който се готвеше да присъства. В крайна сметка Каролос Папуляс не отиде, но честването не премина спокойно. Ученици отправиха пренебрежителни жестове към официалните гости, което принуди кмета на града да напусне трибуната. Според него учениците от конкретно училище не са реагирали спотанно, а са следвали нарежданията на свой учител. Анна Диамандопулу, която допреди няколко дни беше министър на образованието порица поведението на учениците. Показателен за мащабите на явлението е фактът, че няколко дни по-късно тя заяви, че нападките й не са били в правилна насока.

Жертви на „народния гняв” не са само политици. Известният и в чужбина певец Георгиос Даларас реши да проведе серия от безплатни концерти в по-бедни квартали в Атина, с което „предизвика” групи от граждани. На първия от концертите те го замериха с кисело мляко, бутилки с вода и дори с пластмасов стол, а на втория вече се бяха снабдили с диви портокали от дърветата по улиците. Обвиненията, които му отправят са, че е съпруг на бившия заместник-министър на заетостта Анна Далара, „която гласува за меморандума”. Другото му „прегрешение” е, че въпреки скромния си произход е успял да направи състояние и сега живее богато, затова нямал право да пее пред тях.

 

Певецът заяви, че няма намерение да преустанови концертите, въпреки реакциите на част от публиката.

Първата проява на „правото на тълпата” бе на 28 октомври миналата година, по време на военния парад в Солун. Тогава групи от разярени солунчани успяха да прекъснат парада и да принудят президента Каролос Папуляс да напусне града им веднага.

След края на днешната среща бе издадено официално съобщение, в което се посочва необходимостта да се подчертае обединяващият характер на празника. Източници от правителството заявиха, че не е била обсъдена възможността парадите да бъдат отменени.  

Категории: ПолитикаОбщество паради национален празник протести негодуващи Георгиос Даларас концерти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus