Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Помощта към Гърция може временно да спре

03 Юли 2013 / 21:07:11  GRReporter
951 прочитания

Председателят на Европейската комисия Жозе-Емануел Барозо обяви, че Брюксел разглежда възможността да се променят правилата за нивото на дефицита за страните от еврозоната, за да се спре допълнителното разрастване на кризата.

Той поясни, че Комисията ще разгледа възможността да се разрешат временни отклонения от посочения път за нивото на структурните дефицити през 2013 и 2014 , за да се позволи на държавите-членки да инвестират в програми с доказан принос за устойчивостта на публичните финанси, като инфраструктурни проекти. Те трябва да са съфинансирани с Европейския съюз и да имат реален, директен и дългосрочен принос, подчерта Барозо.

Предимствата, които се отпускат на стрaните-членки с това предложение не важат за Гърция. Голяма част от макроикономическите показатели на страната така или иначе не отговарят на нормите наложени от Европейския съюз още от 2009 насам, което наред с оскъпяване на външното кредитиране стана причина за създаването на помощната финансова програма.

След вече три години под контрола на кредиторите от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия и над 150 милиарда евро финансиране и дългово преструктуриране, Гърция все още не може да си стъпи на краката.

Надзорниците са на второ посещение в Атина в рамките на един месец, за да довършат поредния си доклад за състоянието на икономиката, но проверката не може да приключи, защото Гърция не може да се справи с преструктурирането на държавния сектор. Според задълженията записани в Меморандума за финансова помощ до средата на годината правителството трябваше да е провело оценка и класификация на заетите в публичната сфера, за да отстрани 12,5 хиляди държавни служители. Тя трябваше да влезе в програмата за мобилност, в която или до една година ще бъдат назначени на нова държавна позиция, или ще трябва да бъдат окончателно съкратени от държавната позиция.

От изпълнението на задълженията по договора зависи и одобрението от Еврогрупата в понеделник за изплащане на следващия транш от помощта за 8,1 милиарда евро. Той може да не бъде одобрен, ако надзорниците не се убедят, че Атина ще приложи стриктно изискванията спрямо двустранната договорка. Въпреки че по-голяма част от реформите са вече приложени, двата най-големи проблеми остават – намаляването на държавната администрация и подобряването на събираемостта на приходите от данъци.

“Ако тази проверка не приключи успешно, не смятам, че траншът ще се изплати в следващите три месеца”, каза пред Ройтерс високопоставен европейски политик, което поставя нов проблем пред правителството. То може на пръв поглед да запазва хладнокръвие, но от това проблемите не изчезват.

“Не е краят на света, ако не получим транша”, коментират източници от финансовото министерство възможността за временно прекратяване на помощната програма. Ако финансирането бъде прекъснато, то ще е заради забавянето на новата програма за мибилност на държавните служители, която трябва да инициира новият министър на държавната администрация Кириакос Мицотакис.

Въпреки че Гърция няма да погасява сериозни външни задължения в следващите няколко месеца, страната не може да се позволи големи своеволия извън рамките на Меморандума за финансова помощ. В средата на юни стана ясно, че приходите от данъци до момента са с един милиард евро по-малко, а Националната здравна система е надхвърлила значително бюджета си въпреки направените съкращения на разходите.

Единствена алтернатива, ако страната не получи навреме следващия помощен транш е новото пускане на краткосрочни държавни ценни книжа, които може да запълнят временно дупките в бюджета, докато Гърция получи новата финансова инжекция. За съжаление те са с високи лихви и струват скъпо на държавата.

Категории: ИкономикаПазари гръцка криза финансова помощ транш Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus