Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Посещението на Андонис Самарас в Китай –абсолютно успешно

19 Май 2013 / 11:05:08  GRReporter
902 прочитания

Гърция гледа към утрешния ден, всички се опитват да осигурят инвестиции, за да се създадат нови работни места. Мечтата на всички е младите гърци да не са принудени да напуснат страната заради безработицата, а да могат да си намерят работа в Гърция. Това заяви високопоставен правителствен източник след посещението в Китай. „Има и такива, които заради дребни интереси смятат, че няма да успеем. Знам, че гръцките граждани се радват на положителните резултати, които постигаме, а на онези, които залагат на нашия неуспех- няма да им направя услугата да отстъпя, и гръцкият народ също няма да отстъпи. С господин Ципрас не са съгласни дори някои от неговите съпартийци” спомена същият източник, отговаряйки на изявленията на СИРИЗА за отмяната на приватизацията.

Има две причини, поради които китайците искат да има стабилност в Гърция: първата е, Европейският съюз е най-големия правителствен партньор на Китай, а втората, че голяма част от резерва на Китай е в евро. Една вероятна дестабилизация на Гърция би имала последици върху ЕС.

Целта на правителството при това пътуване беше Гърция да влезе в инвестиционните планове на Китай- с участие в гръцката приватизация и с развитие на туристическия поток към страната. Говорейки за туризма, правителственият източник отбеляза, че на срещата си  със Самарас президентът на Китай му е казал, че 400 милиона китайци ще пътуват извън Китай в следващите 7 години, а премиерът е отговорил с чувство за хумор, че тази година в Гърция ще има 17 милиона туристи и това което той иска е още толкова китайци, една малка част от общия брой да дойдат в страната. Специално в сектора на туризма правителството е започнало да рекламира Гърция в китайските телевизии, ще се снима филм с участието на китайски звезди, който ще рекламира красотите на страната. Има интерес и към ваканционните жилища в Гърция. Прави се необходимото, за да се преодолее визовият проблем.

„Създадохме връзки и контакти, и ние, и групата на бизнесмените, която дойде с нас, дискутирахме реални неща. Важно е обаче да се има follow up - нещо, което до момента страната ни не прави. Ще се състави правителствена група, ковто да види къде са се отворили прозорците и възможностите, какви неща могат да се случат, кои хора ще участват. Насоката я дава държавата Китай, макар че има и частен сектор главно в Шанхай» каза още източникът.

Представителите на правителството са имали редица срещи. Гръцкият премиер е вторият европеец, след Франсоа Оланд, който се среща с китайското ръководство. Както премиерът, така и президентът на Китай са хора, които разбират съвременната действителност.  „Те имат приятелско отношение към Гърция и затова трябва да спазим това, за което говорихме. Създадохме положителна динамика и трябва да я запазим”заяви един от министрите, участвали в посещението.

Премиерът се е срещнал с кмета на Шанхай, с управителя на региона, както и с управители на други, не толкова познати региони, и се е договорил с тях да дойдат в Гърция и да открият възможности за развитие на икономическите връзки.

„Тръгваме си с новината, че китайските железници и COSCO ще участват в приватизацията на Гръцката железопътна компания. Имаме потвърден интерес на китайски компании за летището на Атина, но това трябва да се обсъди с Hochtief и канадците, защото ще купят техния дял. Също така,  китайска групировка прояви интерес към провинциалните летища. Има две групи от 13 провинциални летища. Видяхме и Huawey и ΖΤΕ – две от най-големите високотехнологични фирми на световно равнище. Huawey има оборот 35 милиарда долара и след три години ще достигне 70 милиарда, И двете фирми проявиха интерес да открият изследователски център в Гърция. Мислят и за създаването на логистичен център като Hewlett Packard” допълни още правителственият източник.

Големи са възможностите и в областта на корабоплаването. Показателен за възможностите е фактът, че 60% от петрола и 59% от вноса на Китай се осъществява с гръцки кораби. Успоредно с това 146  гръцки кораби се строят в момента в китайски корабостроителници. COSCO ще увеличи дейността си в пристанището на Пирея

Категории: Андонис Самарас Китай посещение инвестиции туризъм корабоплаване приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus