Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пощенска банка първа в Гърция и трета в Европа по капиталова адекватност

11 Декември 2009 / 08:12:52  GRReporter
2348 прочитания

Виктория Миндова
    Грешен ход от страна на новото правителство е повишаването на данъците за физически лица и предприятия, заложено в бюджета за 2010 година. Така коментира данъчните реформи на правителството на ПАСОК президентът на гръцката Пощенска спестовна банка Ангелос Филипидис, който на среща с журналисти даде отчет за дейността на банката в последните две години. Банкерът заяви, че световната практика е доказала, че когато една икономика е в рецесия и има нужда от увеличаване на ликвидността на пазара, данъчните облекчения и създаването  на благоприятни условия за привличане на чужд капитал и инвестиции са методите, които биха спомогнали за намиране на изход от кризата.
    Филипидис даде пример със съседни на Гърция страни, като България, Кипър,Сърбия, които имат по – благоприятни условия за развиване на бизнес начинания. Той определи като „една загубена битка”, всеки път когато едно предприятие или частно лице предпочете една от тези страни пред Гърция за инвестиции или да преместване на производството (при индустриални/производствени предприятия ). Той нарече повишаването на данъците „бързо решение”, което в няма да даде траен тласък на ръста на икономиката в средносрочен и дългосрочен план.
    „Гръцката икономика ще издържи на натиска на икономическата криза. Но трябва да сме готови за жертви”, каза Филипидис и добави „не бих искал да предам на децата си една Гърция, която е в много по – лошо състояние от Гърция, която баща ми „завеща” и затова днес всички трябва да направим жертва.” Банкерът даде пример с председателя на Банката на Гърция Георгиос Провополос, който намали заплатата си с 20% като добър личен пример в период на рецесия.
    Основна тема на пресконференцията беше състоянието на пощенската банка, в която Ангелос Филипидис изнесе някои общи данни за развитието й до момента. За първите девет месеца на 2009 година печалбата преди данъци е била 160,32 милиона евро, а увеличението на акционерния капитал е около 526,26 милиона евро. Независимо от трудния икономически период Пощенска спестовна банка е на първо място между гръцките банки от гледна точка на капиталова адекватност и на трето при европейските банки.

Категории: Пощенска банка печалби данъциИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus