Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пощенската каса като машина за лично забогатяване

11 Януари 2014 / 12:01:16  GRReporter
935 прочитания

За поколения гърци Пощенската каса е синоним на спестяванията им. Но след скорошните заповеди за арест блясъкът й угасна.

Пощенската каса е основана през 1900 на остров Крит, който по онова време все още не е част от Гърция. През 1915 е създаден отдел по спестяванията и касата започва да работи в цяла Гърция. Тя работи и по време на немската окупация, а през 70-те години  влоговете в нея достигат 21 милиарда драхми, които съответстват на 31% от спестяванията в Гърция..

Превръщането в Банка

През 2002 Пощенската каса се превръща в банка, разширявайки дейностите си до предоставяне на заеми на клиенти, които не са държавни служители. През 2006 излиза на Атинската борса и е включена в списъка на фирмите за приватизация. От тогава отрицателните новини започнаха да се множат, заедно с реакциите на работещите  срещу приватизацията, През 2009 започват да се предоставят потребителски заеми до 5000 евро срещу залог на ценности- нещо, което предизвиква много дискусии,и за касата започва да се говори като за заложна къща.

През 2008 начело на касата, която вече е преименувана на Пощенска каса Hellenic Postbank, застава Ангелос Филипидис, който променя всичко- от логото до фирмената идентичност, а мотото през онзи период е „лесно и честно”.След 2 години, когато страната е заплашена от фалит, касата е първата държавна банка, която купува  рискови премии CDS на гръцките облигации. Това има за цел осигуряването на гръцките облигации на банката, както твърди Филипидис тогава: „Нашата обществена роля е да купим например CDS през лятото, когато никой не купуваше, да създадем най-голямата позиция в света- и ви казвам, че никоя гръцка банка няма позиция в CDS... и да можем да излезем и да се намесим и да ударим спекулантите по главата”.

През декември 2011 Пощенската каса поглъща Tbank (бивша Aspis), чиито влогове и заеми са прехвърлени в нея, а малко преди края на 2013 приключва поглъщането на банката от Eurobank Ergasias.

Жертва на клиентелистката  държава

Това, което се говори на пазара, е че Пощенската каса е жертва на клиентелистката държава, тъй като поглъщането на Tbank  и орязването на облигациите създават дупка от 3,5 милиарда евро. През периода 2007 – 2012 броят на служителите нараства стремително- от 1300 през 2007 на 3000 през 2012, а около 700 идват при поглъщането на Tbank.

Още една стрела, насочена към Ангелос Филипидис от враговете му, е че през 2008 са назначени повече от 500 души, чрез 2 различни конкурса. Друг елемент от клиентелистките времена е увеличаването на управляващите от 30 на 100.

Публична тайна е, че разширяването на Пощенската каса по посока на банковите дейности дава възможност на тогавашния политически ръководител на банката да поиска предоставянето на морски заеми или облигационни заеми за рискови компании. Един от тях е облигационният заем за фирмата на Гривеас.

Продължението е известно: касата е натоварена с рискови клиенти, които според информацията не са платили кредитите си, довеждайки до днешните разкрития.

Особено показателен е докладът на прокурора срещу корупцията Попи Папандреу за бившия президент на банката Ангелос Филипидис, отнасящ се до морските заеми, дадени от касата по време на неговото ръководство. В доклада Филипидис и други свързани с управлението на банката лица са обвинени в измами, извършени в съучастие, многократно, от които материалните щети са  за над 30 000 евро.  Те са обвинени още в измама срещу държавата, извършена в съучастие при особено утежняващи вината обстоятелства, с нанесени щети за над 150 000 евро.

В какво докладът обвинява Филипидис

В прокурорския доклад се говори за големи суми, неоправдани, които са открити в 6 сметки на бившия президент на банката Ангелос Филипидис. От 2008 до 2012 той е увеличил значително състоянието си със средства с неизвестен произход.

Филипидис е президент на Пощенската каса от октомври 2007 до декември 2009. По негово време са раздадени множество облигационни заеми на фирми, без банката да е приела правилник за кредитирането, който да определя правилата за поемане на рискове, без да има подходящи системи за оценяване и проследяване на кредитите, и без банката да разполага с инфраструктура за управлението им. Въпреки това банката предоставя финансиране за милиони евро, без да се спазват основните правила на банковата практика и в нарушение на актовете на управителя на Банката на Гърция. Това личи най-вече в 3 случая на особено големи кредити- холдинг Гривеас, ALAPIS и холдинг ДЕМКО. В резултат на банката са нанесени щети на обща сума 346 904 467 евро (208 154 000 евро от предоставянето на облигационни заеми и 138 750 467 в случая на Bestline/HPC).  От доклада на прокурора става ясно, че Филипидис е използвал позицията си, за да увеличи състоянието на трети лица чрез спорни кредити, причинявайки щети на държавата.

Ангелос Филипидис, снимка вестник Вима

Междувременно стана ясно, че Ангелос Филипидис е арестуван в Турция. Издадена е  била международна заповед в събота сутринта, която е изпълнена веднага. Въпросът е как се е озовал в Турция, след като самият той твърдеше, че е в САЩ и ще се върне да даде показания следващата седмица.

Категории: Пощенска каса щети рискови кредити Ангелос Филипидис арест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus