Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последната реч на Андонис Самарас преди изборите в сянката на Костас Караманлис

15 Юни 2012 / 23:06:33  Анастасия Балездрова
1407 прочитания

През целия предизборен период лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас, въпреки че критикуваше СИРИЗА и нейния лидер Алексис Ципрас, никога не беше споменал неговото име. Избра да го направи тази вечер, на последния и централен митинг преди изборите в неделя.

Площад Синтагма започна да се пълни осезаемо с хора малко преди 20:00, когато бе програмирано да започне неговата реч. Младежи, хора на средна възраст с децата си и пенсионери с гръцки знамена в ръце се събираха около трибуната, която бе поставена в долната част на площада.

От тонколоните ечеше музика. Прекъсваха я само гласовете на двамата водещи, които представяха части от икономическата програма на партията, подкрепени от жарки призиви срещу предложенията на СИРИЗА. в същото време на двата големи екрани „течаха” рекламните клипове на Нова демокрация, в които „сините” наблегнаха на опасността Гърция да се озове извън еврозоната.

Постепенно започнаха да пристигат кандидатите за депутати и други високопоставени нейни членове. Някак отстрани, но все пак съвсем близо до трибуната застанаха някои от най-изявените синдикалисти, като председателя на Съюза на собствениците на таксита в област Атина Евтимиос Лимберопулос.

Докато от микрофоните ечеше „след малко сред нас ще бъде лидерът на Нова демокрация и утрешен премиер Андонис Самарас”, към мястото си на първия ред под трибуната се запъти бившият премиер Костас Караманлис със съпругата си.

„Къде е ?”, „Председателю”, „Коста”, бяха само малко от възгласите, които се чуха сред публиката. Костас Караманлис не отказа на никого да се ръкува с него, а напливът на хората да се доближат възможно повече, за да го видят отблизо бе огромен.

Малко по-късно пристигна Дора Бакояни, която избра да мине през участниците в митинга, който се намираше под погледа на десетки видеокамери и фотоапарати на гръцки, европейски и световни медии. Тя поздрави членове на младежката организация на Нова демокрация и други участници и се отправи към първия ред. Там проведоха кратък разговор с Костас Караманлис.

 

Малко преди 21:00 водещите обявиха пристигането на Андонис Самарас. Той застана на трибуната, приветства жарките поддръжници на Нова демокрация и започна особено нападателната за СИРИЗА реч. Той обвини Алексис Ципрас, че води страната към миналото, дава лъжливи надежди и е готов да я завлече към пълна катастрофа извън еврозоната, която нарече „котва на стабилността в Европа”. След това обяви основните приоритети на партията си, които са политическа стабилност, работа за всички и сигурност.

Андонис Самарас посочи, че е време в Гърция да се въведат всички онези промени, които съществуват в другите европейски страни, но никъде не посочи какви жертви са необходими за тяхното постигане.

Интересен бе фактът, че той определи като пропагандна статията-препоръка на немското издание на Financial Times, в което авторите призовават гърците за гласуват за кабинет под неговото ръководство. „Ние нямаме нужда от подобна „подкрепа”. Нека не мислят, че не разбираме, че тези неща се правят именно за да се даде тласък на СИРИЗА”, посочи той.

 

След митинга последваха няколко особено интересни сцени. Поне двеста души се спуснаха стремглаво след бившия премиер и неговата охрана и сътрудници, за да го придружат до автомобила му, който го чакаше в горната част на площада, пред парламента. Те размахваха националните флагове и викаха лозунгите: „Всички заедно с Караманлис”, „Председателю, върни се обратно”.

Групата на Караманлис се опита да се изнесе бързо, но това бе невъзможно, заради десетките хора около тях. Те заобиколиха автомобила му, ръкопляскаха, а след това преминаха от другата част на булеварда, за да го видят отново.

Категории: Политика Нова демокрация митинг избори Андонис Самарас Костас Караманлис Дора Бакояни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus