Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последните проучвания преди изборите категорично показват коалиция

20 Април 2012 / 15:04:57  Анастасия Балездрова
1853 прочитания

По закон 15 дни преди провеждането на избори съществува забрана за публикуване на резултатите от социологически проучвания. Днес в гръцкия печат бяха публикувани изследванията на три агенции, чиито резултати се припокриват в по-малка или по-голяма степен.

Те сочат, че в следващия гръцки парламент ще успеят да влязат 10 партии. Според изследването на Kapa Research Нова демокрация запазва своята преднина, но няма да може да сформира самостоятелно правителство. След разпределянето на неясния вот двете големи партии иглежда, че ще концентрират заедно 45 на сто от гласовете и така ще имат парламентарно мнозинство със 170 депутатски места. По-конкретно Нова демокрация получава процент 22,5 на сто, ПАСОК – 19,1 на сто, Комунистическата партия – 10,6 на сто, лявата коалиция СИРИЗА – 9,1 на сто, „Независимите гърци” – 7,7 на сто, Демократичната Левица – 5,4 на сто, „Златна зора” – 5,2 на сто, ЛАОС – 4 на сто, Демократичният алианс – 3,8 на сто, „Зелените еколози” – 3,6 на сто и „Драси – 1,7 на сто.

В предпочитанията за лицето на бъдещия премиер изследването на Kapa Research дава предимство на Евангелос Венизелос с процент 26,7 на сто срещу Андонис Самарас, който се предпочита от 25,8 на сто от участниците. 59 на сто от тях са за сформиране на коалиционно правителство, а 77, 1 на сто изразяват желанието следващото правителство да направи всичко възможно за оставането на Гърция в зоната на еврото.

Тенденцията за влизането на 10 партии в следващия парламент се потвърждава и от изследването на агенция Marc. Според него разликата между Нова демокрация и ПАСОК е 4,1 на сто, а двете партии заедно събират 39,7 на сто от предпочитанията. И в този случай те пак ще бъдат мнозинство с общо 155 депутатски места.

Нова демокрация събира предпочитанията на 21,9 на сто от гърците, ПАСОК- на 17,8 на сто, СИРИЗА – 11 на сто, „Независимите гърци” – 10,4 на сто, Комунистическата партия – 9,2 на сто, Демократичната Левица – 8,8 на сто, „Златна зора” – 5,2 на сто, ЛАОС – 4,2 на сто, „Зелените еколози” – 3,2 на сто, Демократичният алианс – 3 на сто и „Драси – 1,1 на сто.

На въпроса „кой политически лидер е по-близо до вашата позиция”, участниците в проучването са дали почти еднакви проценти на Евангелос Венизелос (15,1 на сто) и Андонис Самарас (15,5 на сто), а 46,4 на сто смятат, че изборите ще донесат коалиционно правителство.

В проучването на агенция RASS Нова демокрация води с 24,1 на сто, следва ПАСОК със 17,1 на сто, СИРИЗА с 10,3 на сто, „Независимите гърци” с 9,4 на сто, Комуниситческата партия с 8,7 на сто, Демократичната Левица с 8,4 на сто, „Златна зора” с 4,3 на сто, „Зелените еколози” с 3,8 на сто, ЛАОС с 3,4 на сто, Демократичният алианс с 3,2 на сто и „Драси” с 2,2 на сто.

Процентът на неопределения вот е особено висок – 19 на сто. 12,4 на сто от тези гласоподаватели са казали, че не са решили за кого ще гласуват, а 59,8 на сто не е са съгласни с възможността от общо управление между Нова демокрация и ПАСОК. Участниците в проучването са определили като най подходящ за премиер лидера на Нова демокрация с процент 29,2 на сто, а лидерът на ПАСОК го следва с 28,6 на сто.

GRReporter се свърза за коментар с директора на агенция Marc Томас Геракис.

„Понеже днес в печата са публикувани още две изследвания, имам усещането, че в по-малка или по-голяма степен и по свой начин всички те показват едни и същи неща. Първото е голямата фрагментация на политическата система и намаляването на силите на двупартийността. Второто, което наблюдаваме е повишението на левите сили. Тяхната сила се увеличава двукратно. Третото е силното присъствие на новите политически формации, като партията „Независими гърци” на Панос Каменос и Демократичната Левица на Фотис Кувелис, както и високите проценти на „Златна зора”.

По-конкретно виждаме Нова демокрация да заема първо място в избора на участниците и в трите изследвания, но без то да й осигурява възможността да състави самостоятелно правителство. Това намалява разликата между двете големи партии. Преди време тя беше около 10 на сто. В същото време се увеличава разликата с третата поред партия, която все още не знаем коя ще бъде. Кандидатите за третото място са четири, тъй като процентите им са почти еднакви. Те са СИРИЗА, Комунистическата партия, Демократичната Левица и „Независимите гърци”.

Социологът потвърди, че неяснотата относно вота продължава да е много голяма и това е един от показателите, които различават много рязко предстоящите избори с предишни надпревари.

„Това, което нямаме налице е концентрирането на електората от страна на двете големи партии. На база на опита ни и в сравнение с минали изборни надпревари в хода към изборния ден и особено в последните преди него дни винаги наблюдавахме увеличение в концентрацията на гласоподавателите на ПАСОК и Нова демокрация. Сега това отсъства все още.

Мнението ми е, че изборният резултат ще бъде предрешен през оставащите 15 дни. Ние отчитаме нисък процент на убедените за своя вот. И много по-сигурно от всеки друг път, че гласоподавателите ще решат за кого ще гласуват 2-3 дни преди или в самия изборен ден. Т.е., ако при избори, които се провеждаха при по-стабилни условия в страната процентът на решилите в деня на изборите е бил между 7-10 на сто, мисля, че сега той ще бъде много по-голям.

Категории: Политика социологически проучвания избори коалиционно правителство парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus