Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последно място за Атина сред градовете с най-добър бизнес климат

07 Октомври 2009 / 09:10:52  GRReporter
1702 прочитания

Според годишния доклад на European Cities Monitor на издателите Cushman & Wakefield, който оценява 34 европейски градове според това доколко са подходящи за установяването и развитието на бизнес компании, Атина зае за поредна година последното място. За двадесети път Лондон застава на първата позиция, Париж и Франкфурт запазиха второто и третото място, а испанските градове Барселона и Мадрит са особено привлекателни и затова се настаниха съответно на четвърто и пето място за 2009 г.

Годишният доклад се базира на анализ на интервютата, които са взети от 500 служители на високи постове в големи международни компании и са специалисти в това да избират места, където да се установи тяхната фирма. Проучването дава отговор на въпросите „кой град е най-добър за бизнес” и „кой е най-подходящ за установяването на компании сега” според мнението на бизнес общността.

Градовете се оценяват по критерии като качеството на живот, телекомуникациите, достъпа до пазари, качеството на персонала, намирането на офиси и транспортните връзки. През 1990 г. Атина е заемала 22 позиция в списъка, но в момента от няколко години тя държи упорито последното място.

„Във връзка с оценяването на града по отделните категории, Атина е подобрила позиционирането си единствено по отношение на това, че има на разположение сгради за офиси” коментира Ники Симбура, управителен съветник на Cushman & Wakefield в Атина.

Според мнението на бизнесмените, в Атина трябва се променят спешно доста неща, за да могат компаниите да пожелаят да се установят тук и да имат възможност за развитие.

Анализът на данните изпраща Атина на 32 позиция сред градовете с лесен достъп до пазари и клиенти, което показва, че от миналата година е загубила четири места. Градът е на последно място и според критерия за намиране на квалифицирана работна ръка, като от миналата година е паднала с четири позиции.

Друг критерий, по който качеството на предлаганите услуги е паднало са телекомуникациите, а сред градовете с най-добри транспортни връзки Атина остава стабилно на 31 място.

Що се отнася до заплатите на персонала, Атина е сравнително евтин град и затова заема 11 позиция. Но за бизнес климата, който създава правителството, за да привлече чужди инвестиции (данъчна политика) има още какво да се желае – градът заема непрестижното 31-о място.

Градът се намира и на последните места сред останалите - доста срамна позиция, според критерия за качествено владеене на чужди езици от персонала на фирмите, както и по отношение на придвижването с градски транспорт. Всички останали позиции по различните критерии потвърждават неприятния факт, че Атина всъщност е неконкурентно способен град и се затруднява да привлече чужди инвестиции.

Затова пък Лондон си остава най-привлекателния град за бизнес, включително и според критериите за лесен достъп до пазари, транспортни връзки с други градове в страната и извън, лесно придвижване в града, квалифицирана работна ръка, качество на телекомуникациите и на говорените езици. Но пък Лондон се намира доста надолу в списъка по критерии като заплащане на персонала (т.е. работната ръка е скъпа, а не че не се заплаща добре) и цена за наем на офиси.

Впечатлява напредъкът на Варшава, която се изкачи на първо място като град, в който се очаква да се установят най-много компании в следващите пет години. Тя надмина дори Москва, която падна на втора позиция по този критерий. В момента Букурещ е най-евтиния град от гледна точка на стойност на заплатите за персонала, а след него се нареждат Истанбул и Будапеща. София не се намира в списъка на градовете.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus