Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Постите: 11 „за” и 4 „против” здравето

31 Март 2013 / 17:03:05  GRReporter
3152 прочитания

Периодът на Великденските пости за някои е възможност за духовно и религиозно пречистване, а за други е идеална възможност за детоксикация. Което и от тези неща да вземем, истината е, че постните храни са полезни за организма.

Яденето на месо господства в съвременното хранене, затова периодът на въздържание е направо рай. Вегетарианските (главно) Великденски пости са възможност да преосмислите храненето си. Нека видим ползите:

1. Изборът на храна през постите е главно между хляб, плодове, варива, ядки, морски дарове и зеленчуци. Една диета, която може лесно да бъде сметната като вариант на вегетарианството.

2.  Много хора обаче бъркат постите с диета. Няма доказателство, че постите водят до загуба на тегло. Разбира се, изглежда, че по време на пости се увеличава приемането на въглехидрати и намалява приемането на мазнини. Но ако следвате едно хармонично хранене, тогава може да загубите и някой килограм.

3. Една от главните ползи на постите е детоксикацията. Тялото изхвърля складираните токсини. За това помага и отсъствието на червено месо и  на готовите мазни храни.

 4. Постите дават възможност на храносмилателната система да си почине след месеците употреба на месо. След всеки период на пости процесите на храносмилането и отделянето са подновени.

5. Постите допринасят за разрешаване на възпалителните процеси като ревматоиден артрит, а помага и за контрола над алергичните реакции, включително и над астмата и алергичната хрема.

6. Води до пресушаване на неестествените струпвания на течности в тялото като отоци на глезените и на краката и подуване на корема.

 7. Постите са естествен отговор на артериалното налягане. Храненето със зеленчуци, плодове и морски дарове допринася за намаляване на налягането, следователно  и на сърдечно-съдовите болести. Добре би било, разбира се, определени хранителни избори по време на пости да ги запазите и след Великден.

8. Още една полезна страна на постите са преоценяване на добрия вкус. С прости думи, след един период на пости вкусовите усещания се подновяват и храните стават по-вкусни.

9. Факт е, че постите свиват стомаха. Това, което на практика се случва е, че стомахът се връща към естествените си размери, променени от мазнините и нездравословните съставки на съвременното хранене.

10. В Гърция, в проучване на Университета на Крит беше доказано, че онези, които спазват строго православните пости са с по-ниско ниво на холестерин (с около 20%). Постите не оказват влияние на развитието на децата, защото се покриват енергийните нужди.

11. С постите се намалява присъствието на наситени мастни киселини (от червено месо, животински продукти), а и има свръхдостатъчност на моно ненаситени мастни киселини (от зехтин и маслини например).

Внимавайте обаче:

1. Тъй като трябва да се избягва употребата на млечни продукти по време на постите намалява нивото на калций в кръвта, който трябва да бъде заместен с увеличено потребление на прясно и кисело мляко в периодите между постите.

2. Яжте морски дарове с мярка и ги избирайте да не са пържени, тъй като може да съдържат много мазнини, а и са богати на холестерол.

3. Имайте едно наум, че консервираните храни са богати на консерванти и натрий.

4. Тъй като постите не предлагат много източници на протеини, може да стане така, че да погълнете повече калории, отколкото имате нужда. Това е защото, както е известно, присъствието на протеин в храната допринася за развитието на чувство за насищане. Това постните храни, повечето от които съдържат  въглехидрати,  не могат да го правят.

 

Категории: Великденски пости диета здраве постни храни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus