Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пострадалите от фалита на Аспида искат 100% обезщетения за застраховките си

09 Март 2010 / 00:03:05  Марина Николова
1199 прочитания

Пострадалите от фалиралата преди няколко месеца застрахователна компания Аспида искат да получат 100% обезщетение за договорите си и да си върнат вложените за пенсии и здравни осигуровки суми в размери между 25 000-200 000 евро. Според законопроекта на Министерство на икономиката за Надзор над частното застраховане, който беше качен в интернет в петък, и според тълкуването на адвокат Захариас Пападопулос пострадалите от фалита на Аспида могат да получат 50% от парите си след 2013 г.

„Това не е крайният вариант на законопроекта. Все още има много неясни места относно преходните разпоредби за компаниите, които вече са обявили фалит и са в процес на разлагане” заяви г-н Пападопулос.

Застрахованите в Аспида нямат много време на разположение, за да развият стратегията си пред съда, където са решени да потърсят правата си. Те имат около един месец срок, защото законът за Надор на частното застраховане се очаква да бъде гласуван в първото шестмесечие на тази година. Според адв. Пападопулос, когато законът бъде гласуван, в съда вече ще трябва да са внесени случаите на пострадалите от фалита на компанията.

Но сега пред тях стои избора да наемат адвокат, който да поеме делото от името на всички или да се обединят в групи според формата на застраховките си и да подадат жалби според случаите. Очаква се със случая на пострадалите да се заемат поне трима адвокати, сред които и заместник председателят на Адвокатския съюз Димитрис Вервесос.

Според обявление на все още неформално съществуващия Съюз на пострадалите от фалита на Аспида, те ще дадат голяма пресконференция на 20 март 2010 г. в хотел „Империал” в Атина, където ще представят подробно всяка своя стъпка до момента и ще обявят предстоящите си действия.

„Замина ми цялата пенсия. Сега какво ще кажа на децата си?!” казва един мъж на възраст около 60 години. Друг мъж разказва как след фалита на Аспида се наложило съпругата му да бъде приета в болница и въпреки че дотогава човекът плащал редовно вноските на здравната застраховка, от болницата „едва не го изритали”. „Нямам вече никакво доверие на частните застрахователи” казва той като се хваща за главата и прехапва устни, сещайки се за това какво е преживял.

Съюзът на пострадалите, който се сформира в момента, все още събира своите членове. Катерина Сидери е една от организаторките на пресконференцията на този съюз. Личи си, че тя е поела нещата в свои ръце и се занимава с изнамирането на жертвите на този случай на фалирала застрахователна компания. Оплаква се, че застрахователите не дават имената и координатите на застрахованите заради поверителността на информацията. Но г-жа Сидери и още около 60 души, които са се събрали в конферентната зала на Съюза на чуждестранните кореспонденти, са решени да открият всички пострадали от фалита на компанията и да действат заедно, за да си върнат парите спестявани цял живот.

„Парите си ги загубихме, да не си загубим и работата” казва една от жените, която се измъкнала от работа по време на обедната почивка, за да присъства на срещата. Според данните, които дава адв. Димитрис Вервесос - заместник председател на Адвокатския съюз в Атина, активните застраховки в Аспида са 860 000 на брой, а дефицитът на компанията е огромен – в размер от 480-500 млн. евро. „Никой не може да им гарантира, че тези пари ще им бъдат изплатени” казва адв. Вервесос и допълва, че е установено от документацията и от заклети счетоводители, че от 2002 г. се извършват измами със застраховките от страна на президента и собственик на застрахователна компания Аспида Павлос Псомиадис.

Забавяне в работата на съдебната система е и наличието на 17 жалби срещу членовете на управителния съвет на фирмата, които са внесени в съда преди шест месеца и още по нито една от тях не е започнато съдебно разследване. Според г-н Вервесос, ако няма наказателно следствие, не може да се наложи и отварянето на банковите сметки на членовете на управителния съвет на Аспида.

В същото време съдебно решение, което бе издадено преди два дни, обяви запор над имуществото на бившия председател и собственик на Аспида Павлос Псомиадис и на неговата съпруга и дъщеря. Да припомним, че Павлос Псомиадис е обвинен и в случая с официалния гаранционен документ в размер от 550 млн. евро, който е превел в Комисията за надзор над частните застрахователи, за да се спаси от фалит фирмата му.

Да добавим, че според новия законопроект на Министерство на икономиката за Надзора над частните застрахователи и съставянето на гаранционен капитал за частната застраховка „Живот”, се премахва съществуването на Комисията за надзор над частните застрахователи създадена през 2004 г. и всички фирми от банковия и застрахователния сектор попадат под надора на Банката на Гърция. Гаранционният капитал за частната застраховка „Живот” се съставя под формата на правно лице от частното право с цел да спасява и да прехвърля договорите на осигурените на друга застрахователна компания или компании, а в случай, че това не бъде постигнато – договорът да се прекъсва и да се внася обезщетение на застрахованите.

Категории: АктуалноИкономикаКомпанииАспидачастни застрахователи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus