Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Потъването на Скараманга

27 Септември 2009 / 11:09:53  GRReporter
2085 прочитания

1 400 души са застрашени да загубят работата си, ако фалира прословутата гръцка корабостроителница Скараманга. Държавата е сключила сделка с германските й собственици на стойност 3,1 милиарда евро за строителството на три свръхмодерни подводници, които и до днес не са построени. С изключение на известната "Папаниколис", която в бурно море се наклонява със 60 градуса и гръцката държава отказва да я приеме. На компанията HDW са изплатени над 2,5 милиарда евро и в момента тя заплашва да съди гръцката държава за неизплатените й 520 милиона евро.
    Драмата на корабостроителницата започва още с приватизирането й през 2002 година. Въпреки че интерес за закупуването на Скараманга проявяват девет компании, сред които има и американска, британска, гръцка, френска, без да обяви търг тогавашното превителство на ПАСОК решава да я даде на германската компания HDW. Точно в същото време по настояване на военния флот държавата сключва договор със същата компания за строителството на три свръхмодерни подводници тип 214 за 3,1 милиарда евро с възможност за поръчка на още една. Първата подводница е трябвало да бъде доставена до 31 март 2005 година, втората до 31 април 2007 и третата до 31 март 2008 година.
    Както разкрива вестник "Катимерини", договорът с германците е пълен с мътни моменти. Като например, че гръцката държава се задължава да плати 30 милиона евро в случай, че не поръча четвърта подводница. Междувременно HDW не бърза да започне със строителството на подводниците. Първото изпитание за първата подводница, прословутата "Папаниколис" става през май 2005 година в бурните води около Киелос, където подводницата получава наклон от 60 градуса! Гръцката държава отказва да я получи, въпреки че е платила за строителството й 450 милиона евро. През 2007 година наследниците на HDW, друга германска компания -  Thyssen/Krupp, правят ново изпитание за "Папаниколис", този път в спокойните води на Сароническия залив и повторно искат да пласират подводницата си на гръцкото правителство, което и досега отказва да я получи.
    Германците получават всички вноски по договора с изключение на последната от 520 милиона евро, но не построяват подводниците. Въпреки това се заканват да съдят гръцката държава за тези пари. Допълнително финансовото положение на фирмата се утежнява и от глобата от 230 милиона евро, която Европейската комисия й налага за незаконни държавни субсидии в периода 1996-2002 година. Резултатът е, че корабостроителницата Скараманга е заплашена от фалит, а военният флот и досега очаква свръхмодерните подводници.

Категории: Корабостроителница Скараманга фалит ИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus