Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Повече полицаи отколкото зрители на военния парад

25 Март 2013 / 16:03:40  Анастасия Балездрова
1619 прочитания

За трета поредна година във военния парад по случай националния празник на Гърция участваха само представители на различните видове войски. Кризата принуди организаторите да оставят бойните машини в поделенията. Пред представителите на политическото и военното ръководство дефилираха войници, пожарникари, водолази, полицаи и моряци.

Първи преминаха ветераните от войните през 20-ти век, чийто брой намалява с всяка изминала година. Последваха редиците на почетната президентска стража. От трибуните ги приветстваха президентът Каролос Папуляс, председателят на парламента Евангелос Меймаракис, министърът на отбраната Панос Панайотопулос, представители на политическите партии и Църквата.

На 25 март Гърция празнува своята независимост. Гръцката война за независимост от Османската империя е поставено през 1821 в област Морея на полуостров Пелопонес. Въоръжената борба продължава до 1832, когато по силата на Константинополския мирен договор се създава независимо Кралство Гърция. За отхвърлянето на османското управление решаваща роля изиграва намесата и подкрепата на великите сили, които са взели участие в конфликта – Руската империя, Кралство Франция и Кралство Великобритания. Гръцката борба за независимост вдъхновява немалко гръцки и чуждестранни художници, писатели и поети. Пример е фрагментът от картината на Теодорос Вризакис „Изтеглянето от Месолонги”, която представя героичното напускане на града от обсадените войници и мирно население, когато те вече не могат да удържат на натиска от страна на османските и египетските военни части.  

Днешният парад протече при изключително строги мерки за сигурност. От рано сутринта бе затворена станцията на метрото на площад Синтагма. Полицията отцепи голяма част от центъра около площада, а в района около паметника на Незнайния воин имаха право да се движат само хора с официални покани и акредитирани медийни представители. Над 4 000 членове на различни полицейски отряди охраняваха целия регион, а малкото зрители се намираха по тротоарите зад метални прегради.

Мерките за сигурност бяха драконовски, заради опасенията от инциденти, особено във връзка със събитията в Кипър. В долната част на площада не закъсняха да се появят около 20 членове на създаденото от композитора Микис Теодоракис движение „Спита” (Искра). Те държаха в ръце гръцкия национален флаг и викаха лозунги в подкрепа на Кипър и срещу политиците.

Няколко жени, увити с националния флаг се нахвърлиха срещу щитовете на полицаите, като ги укоряваха, че охраняват „членовете на новата хунта, която ни управлява” и не допускат обикновените хора до официалната трибуна. Напрежението продължи само за няколко минути и завърши без инциденти. След това участниците запяха националния химн, докато по викоговорителя им звучаха песни на Микис Теодоракис, както и други - познати от протестните митинги.

Към „Спита” се присъединиха още малко дошли да протестират отделни граждани и членове на леви организации. Те хвърляха листовки с послания срещу гръцкото правителство и избора му „да подчини страната на желанията на германците”.

Парадът завърши без инциденти, а малко след това се разпръснаха и протестиращите. На други места в Гърция духовете се разбудиха малко повече, но никъде не се стигна до сериозни инциденти.


В някои случаи избухнаха местни реакции срещу участието на Златна зора в поставянето на венци пред паметниците на загиналите. В отговор от партията решиха да организират протест пред една от най-големите частни телевизии – Мега срещу излъчването на турски сериал в деня на националния празник. „Това действие накърнява нашата история и паметта на стотиците хиляди героични наши деди”, се посочва в сайта на крайнодесните. 

Категории: ПолитикаОбщество военен парад национален празник полицейски мерки протест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus