Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пожари бушуват в цяла Гърция

28 Юли 2013 / 11:07:11  GRReporter
1572 прочитания

Разраства се пожарът в областта Агия Марина на остров Серифос. Според свидетелствата на жителите, изгорели са къщи в областта Мега Хорио, две къщи в Мвгало Ливади и 4000 декара ниви.

В Мегало Ливади два туристически магазина са обвити в пламъци, а стара административна сграда, една от историческите сгради на острова, изгоря.

На терена се намират 21 пожарникари с две пожарни коли, а по въздуха помагат на гасенето два самолета и един хеликоптер.

Ираклио, Крит: бушува пожар в района Помпия

Разраства се пожарът, който избухна на обед в събота между селата Алитини и Помпия, и в последствие се разпростря към Андискати и Пагайдакия в областта Месара, окръг Ираклио.

Вече са изгорели оранжерии и насаждения, а пламъците заплашват и домовете на хората, достигайки до дворовете им. В битката за потушаването на пожара участват три хеликоптери, 22 автомобили, 55 пожарникари, водни цистерни на общината, полицията и жители на района. Силните ветрове пречат на усилията на противопожарната служба.

В селата Андискари и Пигайдакия огънят е достигнал до къщите, а вчера следобед беше разгледана и възможността за евакуация на селата- нещо, което в крайна сметка беше избягнато заради намесата на пожарните служби и на три хеликоптери.

 Макар че пожарът е поставен под контрол, противопожарните служби остават на мястно, за да предотвратят повторно избухване.

Голям пожар в южен Родос-евакуира се село

От вчера на обед бушува голям пожар в гориста местност в района Истрио, в южната част на Родос.

На място се намират 35 пожарникари и 18 автомобили, седем автомобили на  общината, две частни цистерни  и два багера.

Противопожарни сили от областта централна Македония с 65 души са прехвърлени днес на Родос за подсилване на силите, които се опитват да се справят с пожара. Още 65 души от пехотната част и 20 пожарникари с 10 автомобили ще дойдат в подкрепление. Пожарникари и от Централна Гърция и Пелопонес (общо 40 души  с 10 автомобила) ще бъдат прехвърлени сутринта на острова.

Главният секретар на „Гражданска защита” Патроклос Георгиадис е поставил в готовност заради извънредното положение и общинските единици от южен Родос и Линдос, след нареждане на областния управител на областта Южно Егейско море Йоанис Махеридис.

Пожарът е извън контрол и има опасност да предизвика проблеми в малките села на южен Родос. Едно от тях- Вати се осъществява евакуация на жителите.

Положението се утежнява от лошите атмосферни условия и силните ветрове, които духат.

И на трите пожарни фронтове наземните сили ще работят през цялата нощ до окончателното поставяне под контрол на огъня.

В трите района ще дойдат инспектори от Службата за борба с умишлените пожари, които ще разследват причината за пожарите в сътрудничество с местните следователски служби на пожарната.

„Единственото хубаво нещо в тази трагедия в Родос, е че вятърът спря малко след 10 вечерта, което даде възможност на наземните сили да се движат по-свободно и да ограничат фронта на пожара” заяви Махеридис.

По първоначалните изчисления на лесотехническите служби и на пожарната, от вчера следобед са изпепелени около 30 000 декара гори.

 Общо 22 пожара горят в цяла Гърция.

 

Категории: пожари Родос Серифос Крит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus