Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството Нова демокрация – ПАСОК е факт

24 Юни 2013 / 21:06:10  GRReporter
1198 прочитания

Двамата основни политически противници, които се сменяха на кормилото на Гърция през последните 35 години вече ще управляват заедно.

Финалното споразумение между лидерите на Нова демокрация и ПАСОК бе постигнато в късния следобед. Евангелос Венизелос пристигна в премиерската резиденция Максиму точно в 18:30 и малко повече от час по-късно излезе във видимо добро настроение.

Съставът на новия кабинет бе обявен два часа по-късно. Според журналистически източници дебатите около разпределението на министерските столове са били много горещи. Една от причините за това бил отказът на досегашния министър на външните работи Димитрис Аврамопулос да напусне вицепремиерския пост.

Но въпреки това очакванията от последните дни се потвърдиха и мястото бе заето от лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, който поема също министерството на външните работи.

Общо 43 са министрите и заместник-министрите в новия кабинет, който е най-малобройният от години насам.

В него запазиха местата си министърът на икономиката Янис Стурнарас, на обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас, образованието Константинос Арванитопулос, туризма Олга Кефалояни, развитието Костис Хадзидакис, земеделието Атанасиос Цавтарис и заетостта Янис Вруцис, чиято работа през последната година бе оценена високо.

Начело на невралгичните министерства бяха поставени представители на Нова демокрация. За министър на административната реформа бе назначен Кириакос Мицотакис, който се наема със задачата да проведе съкращенията в държавния сектор. Янис Михелакис замени Еврипидис Стилианидис начело на министерството на вътрешните работи, тъй като Андонис Самарас прецени, че не е успял да удържи разходите на общините и местната администрация.

След пауза от няколко години Димитрис Аврамопулос се завърна в министерството на отбраната, а досегашният министър Панос Панайотопулос бе преместен в министерството на културата и спорта, което ще бъде преучредено. Други нови лица от Нова демокрация са министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис и министърът на правосъдието Хараламбос Атанасиу. Освен че ще продължи да бъде правителствен говорител, Симос Кедикоглу бе назначен и за заместник-министър на образованието. За министър на търговския флот бе определен Милтиадис Варвициотис.

От страна на ПАСОК бяха определени само трима министри: Михалис Хрисохоидис в министерството на инфраструктурите и транспорта, Янис Маниатис в министерството на енергетиката, околната среда и климатичните промени, а Панделис Капсис поема поста на заместник-министър, отговорен за реорганизацията на държавните радио и телевизия след закриването на ЕРТ. Останалите представители на ПАСОК бяха назначени за заместник-министри.

С формирането на новия кабинет двамата коалиционни партньори целят да задвижат изпълнението на належащите реформи за преодоляването на дълговата криза и възстановяването на икономиката на страната. След оттеглянето на Демократичната левица кабинетът ще има подкрепата на 153 от общо 300 депутати в парламента. Въпреки това се очаква досегашният им партньор, както и независими депутати да го подкрепят при гласуването на строги мерки за бюджетни съкращения.

Новото правителство ще положи клетва във вторник в 12:30.

Категории: Политика кабинет Нова демокрация ПАСОК двойна коалиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus