Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството на тройната коалиция получи вот на доверие

09 Юли 2012 / 11:07:58  GRReporter
850 прочитания

Две седмици след изборите на 17 юни новият гръцки кабинет получи вот на доверие от парламента. 179 депутати от Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица, подкрепиха кабинета. Против се обявиха останалите 121 депутати, т.е. представителите на СИРИЗА, Независимите гърци, Златна зора и Комунистическата партия.

Основната линия на партиите, които съставят невижданата до днес в Гърция правителствена коалиция бе, че „това е последната възможност за страната”. Опозицията пък съсредоточи обвиненията си в разминаването на реториката на управляващите преди и след изборите.

По време на речта си преди явното гласуване, което започна малко след полунощ премиерът Андонис Самарас отправи остри нападки срещу лидера на радикалната левица Алексис Ципрас. „Тази партия плаши потенциалните инвеститори в Гърция и единственото, което иска е страната да рухне, за да може да се домогне до властта след това”. Премиерът обвини СИРИЗА, че е носител на старото, което доведе Гърция до днешното състояние и, че работи в полза на „лобито на драхмата”.

„Всички партии сме направили сериозни грешки в миналото, които ни доведоха до днешното състояние. Никой не е безгрешен и никой няма право да клати пръст на останалите”.

На практика премиерът използва цялата си реч, за да отговори на думите на Алексис Ципрас. Лидерът на СИРИЗА ощев събота предупреди „всички, които в процеса на приватизациите няма да защитят държавните интереси ще бъдат отговорни пред гръцкия народ” и „ще дадат отчет за погрома”.

„Който се опита да се възползва от състоянието, в което се намира страната, за да посегне на държавното имущество ще загуби парите си”, каза той и посочи, че програмата за приватизации, която обяви правителството  „не е план за спасение, а политическо и финансово престъпление”.

Фразата му, че „СИРИЗА ще бъде във всеки един момент до гражданите и няма да направи нито крачка назад в и  най-вече извън парламента” предизвика гнева на Андонис Самарас, който зададе реторичния въпрос: „Какво имате предвид, когато казвате извън парламента? Може би, че Атина ще гори отново?”.

Премиерът реагира остро и на думите на Алексис Ципрас, че правителството е готово да разпродаде държавното имущество и виновниците за това ще бъдат осъдени. „Не се опитвайте да уплашите останалите със заплахи, че ще бъдат изпратени в затвора. Ако искате да вкарате някого, направете го с мен. Аз съм тук и ви чакам”.

Той заяви, че единственият начин Гърция да не напусне еврозоната е стимулирането на развитието и инвестициите и призова парламента да даде вот на доверие и потвърди волята и вота на гласоподавателите.

Показателна за бурните дебати бе речта на лидера на Независимите гърци Панос Каменос, който заяви, че Нова демокрация и ПАСОК са постигнали договорености, „които няма да приложим”, като се позова на договора на гръцката държава с компанията Сименс. „Този договор не съществува и който го подпише ще се озове на скамейката на подсъдимия, след като подадем жалба в съда”, подчерта на висок тон той.

Лидерът на Независимите гърци обвини участниците в правителствената коалиция, че преди изборите са привлекли гласоподавателите с обещанието за предоговаряне на меморандума. „Така хората гласуваха за партиите, които ще предадат страната на чужденците”. Според него „продължението на тази политика ще доведе до гражданска война и национално разделение”.

Сред интересните моменти взаимното пренебрежение, което си отправиха левите партии със Златна зора. Когато думата взе лидерът на крайнодесните, депутатите от левите партии напуснаха пленарната зала. Съответно и депутатите от Златна зора станаха от местата си, когато започна речта на Алексис Ципрас. 

Категории: Политика правителствена коалиция вот на доверие парламент дебати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus