Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Православие, законност и ред – мотото на социалната политика на Андонис Самарас

26 Април 2012 / 17:04:33  Анастасия Балездрова
1600 прочитания

Дни, след като представи предложението си за гръцката икономика, лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас представи насочеността и на социалната политика. То може да бъде побрано в мотото „религия, законност и ред”, а целта му бе да вдъхне доверие на „стопаните”, както самият той нарече тази част от електората.

Той отново поиска подкрепа на изборите, която да му позволи да състави собствен кабинет и да приложи предизборните си обещания. Основните сред тях бяха премахването на университетското убежище на практика, засилването на борбата срещу нелегалната имиграция, екстрадицията на нелегалните имигранти, борбата с престъпността и засилването на чувството за сигурност сред гражданите.

От речта на Андонис Самарас стана ясно, че той е против разделянето на Църквата от държавата. След като описа с хвалебни думи нейния принос, той заяви, че държавата няма да спре да изплаща заплатите на духовенството. Лидерът на Нова демокрация допълни, че под неговото управление държавата ще спомогне за оползотворяването на църковното имущество „по план, както ще направим и с държавното имущество”. „Каквито промени и да направим, те няма да бъдат насочени срещу Църквата”, каза той.

Андонис Самарас заяви, че Православието е неделима част от националния идентитет на Гърция и част от културното и историческото й наследство. „Онези, които отправят непрекъснати нападки срещу Църквата трябва да прочетат и препрочетат член 3 от конституцията. Тези подли нападки трябва да престанат. Държавата не се намесва в църковните дела. Църквта не се намесва в политиката”, каза категорично той.

Синият лидер заяви, че партията му е успяла да пречупи „идеологическия тероризъм на Левицата”. Той обвини ПАСОК и левите партии, че в продължение на години са заклеймявали като „десни и консервативни” всички опити за поправяне на социалните неравенства. „Обвиняваха като лош и крайнодесен всеки, който се осмеляваше да промълви нещо за премахването на университетското убежище или за предприемането на мерки срещу нелегалната имиграция”. Според Андонис Самарас „няма леви и десни нужди. Престъпността засяга всички, а не само привържениците на Десницата”. Той се обяви срещу размирниците, които рушат и палят по време на протести и обеща да смъкне техните качулки. По време на демонстрации щели да се използват цистерни с вода, за да отблъскват по-запалените и същевременно да потушават евентуални палежи веднага. „Знаем, че много университети са на практика места, където се събират подобни групи, както и че електронни страници, които подкрепят терористи се намират на университетски сървъри. След 7-ми май това няма да е вече така и университетите ще могат най-после да си отдъхна”.

Председателят на Нова демокрация обвини министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, че обслужва предизборни интереси с предприемането на акции срещу нелегалните имигранти. Обеща, че веднага след изборите ще промени гласувания от правителството на ПАСОК закон за даване на гръцко гражднаство. „В момента той действа като магнит за нелегалните имигранти, които продължават да идват със стотици. Само от началото на годината границата в област Еврос е била прекосена от 12 000 души”. Андонис Самарас обеща промяна в начина, по който Гърция ще се справи с проблема. Сред тях са засилването на контрола по границите и с европейски сили, екстрадиция на нелегалните имигранти, построяването на центрове за прием, в които те ще остават за не повече от 4 месеца, преди да заминат обратно за страните си. Борбата с нелегалната търговия също е приоритет, „понеже тя е един от начините, по който те печелят”. Той обяви също строги административни и наказателни мерски срещу собствениците на сгради, които ги даат под наем на хора без документи, а с екстрадициите щели да се освободят в дадена степен препълнените гръцки затвори.

„Европейският съюз не е заплашен само от срива на еврото, но и от разпадането на шенгенското пространство”, каза той и призова Европа да даде на Турция да разбере, че със спомагането на имигрантите в опита им да преминат към Гъция те не създават проблеми само на нея, а на целия континент.

Андонис Самарас обърна внимание и на дребната престъпност, представена от десетките наркозависими, които населяват центъра на столицата. „Декриминализирането не е решение. Необходимо е лечение и реинтеграция на тези хора в обществото”.

„Разбира се, всичко това не може да стане със слаба полиция”, каза лидерът на сините и допълни, че трябва да бъдат въведени отново специалните щатни таблици за членовете на силите за сигурност. Според него разликата би могла да се компенсира от намаляването на други разходи, без обаче да упомене точно кои.

Той се обяви за реформа в системата за правораздаване и по-конкретно за пълното и окончателно разглеждане на делата от всички съдебни степени в срок от две години. Предложи също съдебните такси да бъдат утроени с цел да бъдат затруднени всички онези, които занимават съдилищата по всеки повод. За сметка на това ще станат повече случаите на извънсъдебното уреждане на споровете. Според него ловото правораздаване влияе отрицателно и води до загуба на инвестиции в страната.

Андонис Самарас обеща, че ако партията му спечели изборите ще бъде проведена проверка на всички, които са участвали в управлението на Гърция след 1974. „Данните ще бъдат проучени от съдебен екип, а не от парламента. Ще преустановим всички специални привилегии. Полицаите ще могат да глобяват шофьорите на лимузините, така както правят с всеки обикновен гражданин”.

Категории: Политика Нова демокрация Андонис Самарас нелегална имиграция сигурност социална политика конституционна реформа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus