Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Празничен коледен обяд за бездомни

25 Декември 2009 / 19:12:01  Мария Спасова
1208 прочитания

Виктория Миндова
    Коледа е време, когато всички се сещаме за хората в неравностойно положение и  поне на този ден искаме да сме до тях. Атинската община организира празничен обяд за бездомните и изпадналите в беда хора в сградата на улица Софоклеос 70 в центъра на гръцката столица.Спомням си, че кв университета заедно с момичетата от моя клас наричахме тази част от Атина "Малкия Пакистан".
    Пътувам с такси до там,а шофьорът ме пита: "Какво търси момиче като тебе в най-лошата част на Атина?". "Журналист съм", отговарям му. В началото  на Софоклеос забелязвам необичайно оживление. Емигранти от различни краища на света са се събрали на малки групички пред входове и заведения с тъмни прозорци. Някои носеят големи чували с фалшиви чанти Louis Vuitton, други правят размени от ръка в ръка. На тротоара седи едно момче със спринцовка в ръка и внимателно търси вена, в която да забоде иглата.
    Никъде в тази картина не виждам Коледа, любов, радост или надежда. Улицата изглежда като сцена от филма на Роберт Родригес Planet Terror, точно в момента когато всички започнват масово да се превръщат в зомбита. Мисля си, че точно на тези хора няма човешка сила, която да им помогне. Когато стигаме адреса, шофьорът на таксито изглежда загрижен: „Тук е опасно дори и на Коледа. Гледай някой от колегите ти да те изпрати, когато си тръгваш,” казва той и отпрашви напред.
    Влизам в задния двор на фондацията за бездомни и хора в беда на атинската община. Кметството се е погрижило да подреди на открито маси с бели покривки, на които гостите на коледната трапеза могат да похапнат. В случай че вали, осигурени са бели шатри. Има хора от всякаква възраст, националност и култура – млади и стари, мъже и жени, деца и старци, здрави, болни, хора, зависими от вещества,  бездомни. Всички са спокойни. Редят се на опашка, за да  получат голяма порция пуйка с пълнеж,  гарнитура от картофи и салата, както и безалкохолно.  
    Заместник-кметът на Атина и директор на Фондацията за помощ на бездомните Елевтериос  Скиадас е човекът, който движи организацията и отговаря за дейностите от самото й създаване. За Grreporter Скиадас каза:  „Фондацията съществува от 2005 година. Наша главна цел е всички хора в неравостойно положение да имат достъп до топла храна два пъти на ден 365 дни в годината. Нашата фондация работи всекидневно, раздаваме по 3500 – 4000 порции за всички нуждаещи се, които търсят нашата подкрепа.” Директорът заяви, че обществеността, търговките компании и частните лица поддържат и финансират дейността на благотворителната организация. „Стотици малки и големи дружества и предприятия ни подкрепят. Само днес тук има над 70 доброволци, които ни помагат да организираме това събитие. В дни като днешния обществото проявява най–хубавото си лице.”
    Осигуряването на безплатна храна е само една от дейностите, които развива общинската фондация. Свободната общинска аптека е друга инициатива на атинската организация, където граждани, които нямат социално осигуряване и не получават никаква социална помощ, могат да си набавят лекарства от първа необходимост. Лекари и психолози дават безплатни консултации и прегледи нуждаещите се и са на разположение всеки ден. Общината се е погрижила и за създаването на свободен супермаркет, който раздава безплатни хранителни продукти на около 200 семейства месечно, както и Атински пазар, в който могат да се намерят безплатно дрехи за деца и възрастни.
    Осигуряването на подслон в общински сгради, превърнати в хотели е още една от дейностите на фондацията . В момента базата разполага с 180 легла, които са на разположение на бездомни и изпаднали в беда хора, които искат топло и чисто място за престой. Служителка от фондацията каза, че в повечето случаи, когато се състоят организирани акции за помощ, бездомните отказват подслон. Тя казва: „Тези хора са свикнали с философията на улицата, това е техният живот, не можем да ги накараме на сила да ползват общинския хотел. Това не означава, че ще спрем да помагаме на нуждаещите се”.
    В Коледния ден осъзнавам наистина, че светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Стига само да искаш да бъдеш спасен.

Категории: коледен обяд за бездомни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus