Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преди да търси чужди, Гърция трябва да задържи своите инвеститори

16 Октомври 2012 / 13:10:08  Виктория Миндова
998 прочитания

Бюрокрацията, непрозрачната данъчна система, липсата на сигурност и гаранция в съдебната система, липсата решителни мерки за намаляване на корупцията, замразяването на либерализацията на пазара са основните проблеми, които германските индустриалци виждат в Гърция. Тези недостатъци бяха изтъкнати от Даниел Сал отговорен за двустранната политика към Федерацията на германските индустрии, който говори на бизнес форум в Атина тази седмица.

“Удовлетворен съм и даже съм впечатлен как Гърция се справи с въвеждането на много и трудни бюджетни съкращения”, каза с одобрено германецът, но добави, че ключови структурни реформи в държавната администрация са закъснели драматично.

“Важно е да говорим за реформи, но още по-важно е да прилагаме на практика реформите, които обсъждаме”, заяви строго германският специалист. Сал отбеляза, че в последните две години стотици компании са напуснали Гърция, заради липсата на ликвидност и спада в потреблението. Той настоява, че структурните реформи трябва да бъдат ускорени, за да се създаде по-приятен бизнес климат.

Той подчерта, че оздравителната програма за Гърция не е просто насочена към съкращаване на разходите. Тя цели да създаде нова по-стабилна държава с прозрачни процедури и ефективна администрация, която предлага качество на услугите. Държавата трябва отново да възвърне доверието на своите граждани в системата и да създаде здрави основи за развитие на стабилна икономика. “Доверие и отговорност са основните фактори, които бизнесът търси”, подчерта германецът.

Ако Гърция иска да привлече нови инвеститори, то първо трябва да намери начин да задържи собствените си бизнесмени, смятат в Германия. Сал дори призова гръцките предприемачи да проявят малко повече патриотизъм.

“В последните две години много неща не тръгнаха добре във финансовите отношения между Гърция и Германия и медиите от двете страни имат своя дял в това развитие”, оцени Сал и добави, че въпреки търканията двете страни са в тесни приятелски отношения и имат еднакви цели. Той заяви, че Германия може да предложи натрупания опит с процесите на приватизация. “Преди 20 години и ние трябваше да изпълним масивна приватизационна програма, в която бяха направени много грешки. Гърция може да се поучи от нашия опит, така че подобни грешки да бъдат избегнати днес”.

Германският представител подчерта, че приватизацията няма как да бъде успешна ако тя не се проведе от ефективна и прозрачна публична администрация. Отговор на неговата загриженост даде изпълнителният директор на Гръцкия фонд за управление на държавните активи Йоанис Еримис. Той увери, че специално създадения за провеждане на приватизацията фонд има всички предпоставки за успешно раздържавяване с прозрачни процедури.

“Програмата е изключително трудна и цели не само изплащане на част от външния дълг, но и подобрение на конкурентоспособността и създаване на нови работни места”, заяви Еримис. Той цитира данни от анализ на Института за индустриални и търговски проучвания IOBE, според който инвестициите очаквани с активиране на приватизацията са 60 милиарда евро. Икономическият ръст създаден от програмата ще достигне 1% към БВП на година за период от поне 10 години, като ще се отворят 50 хиляди нови работни места.

Приватизационният фонд специализира в три основни направления. Управление на земята, в което са включени над 70 държавни недвижими имоти, които могат да се пуснат на пазара. Инфраструктурни обекти, които включват 35% летища, ЖП, управление на водите и отпадъците. Не на последно място са и корпоративни активи, които са в сектори като хазарт, банки, индустрия и енергетика. Каним инвеститори от целя свят, за да видят възможностите на Гърция и сме готови да им съдействаме по всички възможни начини, за да се установят дългосрочно в страната ни, заключи изпълнителният директор на приватизационния фонд.

Категории: ИкономикаПазари инвстиции Германия Гърция криза реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus