Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предизборно разкриха още 200 хиляди фалшиви пенсионери

25 Април 2012 / 12:04:30  GRReporter
1091 прочитания

По-малко от две седмици преди извънредните парламентарни избори и чудесата в Гърция нямат край. Министерството на заетостта и социалното осигуряване отново откри измама с 200 хиляди фалшиви пенсии. Спирането на тяхното изплащане ще спести на държавата от тук нататък около 800 милиона евро годишно, казват от министерството. Още не е уточнено от кога изтичат незаконно парите от пенсионните и социално-осигурителните фондове.

Методите за източване на средства са няколко. Единият е като се дават пенсии на хора, кото не изпълняват критериите. Другият е като се отпускат на “мъртви души” – починали, на които държавата продължава да изплаща пенсии или социални осигуровки, както и измислени имена, които не съответстват на реален човек, но са в листите на социалните помощи. Гръцките власти са сложили под прицел и пенсии давани на граждани от трети страни (българи и албанци), които са плащали осигуровки в страната по-малко от година, но са получили пенсия.

Действащият министър на заетостта и социалното осигуряване Георгиос Кутруманис, който след две седмици трябва да предаде поста си на новото правителство заявява, че пенсионните фондове се намират в много лошо състояние. Рецесията се е отразила пагубно на социалните каси, както и на цялата икономика и е намалила приходите в пенсионните фондове с около шест милиарда евро. Веднага след изборите правителството трябва да внесе около 1,5 милиарда евро на доставчиците на лекарствени препрати, за да може да се осигурят лекарствата от списъците за “безплатни” медикаменти за пенсионерите. Кутруманис предупреждава, че дейността на министерството трябва да продължи активно от първия ден след изборите, защото темите около социално-осигурителните фондове не търпят отлагане.

“Страната трябва да има правителство. Нямаме лукса да се чака цял месец”, коментира министърът възможността за втори кръг на изборите при липса на мнозинство, за да сформира самостоятелно правителство. “Страната не може да издържи дори един ден закъснение. Ако останем бездейни цял месец, ще се окажем не само в много трудна ситуация, но това може да има трагични последици за всички”, поясни Кутруманис. Междувременно дефицитите в социално-осигурителните и пенсионните каси предвещава ново намаляване на пенсиите в Гърция, което бе отложено за май месец тази година. Обяснението на министъра, защо се бави неизбежното бе, че първо правителството иска да види какви резултати ще дадат мерките, приложени преди два месеца и след това да поеме втора вълна от съкращение. Истинската причина обаче според повечето журналисти в страната е, че никой не иска да реже допълнително пенсиите в предизборния период, както е посочено в Меморандума за финансова помощ. 

Категории: ИкономикаКомпании пенсии фалшиви Гърция криза рецесия пенсионни фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus