Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите между Гърция и кредиторите блокираха

12 Ноември 2013 / 20:11:35  GRReporter
1046 прочитания

Втората среща на членовете на надзорната тройка завърши малко преди 20:00, въпреки очакванията, че ще продължи до късно през нощта. На масата на преговорите бяха поставени дупката в държавния бюджет за 2014, ходът на приходите и Средносрочната бюджетна рамка 2015 – 2016.

До момента не е ясно дали представителите на кредиторите ще се върнат в Атина след заседанието на Еврогрупата, което ще се проведе в Брюксел в четвъртък. В същото време обаче високопоставен европейски представител е заявил, че преговорите няма да приключат скоро с думите: „С гръцкото правителство ни делят мили и милиарди”.

Той изключил вероятността решението за отпускането на поредния транш с финансова помощ за Гърция да бъде прието на идващите две заседания на финансовите министри на страните-членки на еврозоната – на 14 и 22 ноември. Според него най-вероятният сценарий е проверката за хода на оздравителната програма да не е приключил дори до следващото заседание на Eurogroup през декември.

Европейският представител допълнил, че напредъкът на Гърция е много бавен и че е много вероятно решенията за бъдещето на подкрепата за страната да бъдат приети след „ски ваканцията”, която в Западна Европа е през февруари.

В заключение европейският представител заявил, че Атина не трябва да очаква отпускането на транша от 1 милиард евро, който е под въпрос от месец юли, ако не изпълни всички поети ангажименти.

По-рано нов инцидент между членове на надзорната тройка и гръцки гражданин провокира различни коментари в гръцките медии. Той се случи преди сутрешната среща на инспекторите с ръководството на министерството на финансите. Един от представителите на кредиторите удари с вратата на автомобила, от който слизаше преминаващ до нея мотоциклетист.

Той отвори вратата, без да погледне назад и мъжът падна встрани на тротоара. Инцидентът приключи без да има пострадали.

Минути по-късно инспекторите бяха освиркани от служители на министерството на финансите, които са преминали в режим на мобилност. Първата среща приключи малко след 13:30. В нея участваха финансовият министър Янис Стурнарас и министърът на развитието Костис Хадзидакис.

На нея е бил обсъден въпросът за освобождаването на търговете за ипотекираните жилища, кредитите за които не се изплащат от собствениците им. Според източници от гръцка страна споразумението по този въпрос се очаква да бъде подписано между 10 и 15 декември. 

В коментар за изявлението на европейския представител Янис Стурнарас заяви: „Който е направил това изявление, което не отразява ползотворните ни дискусии с тройката нека има куража да каже тези неща с името си. Не ни делят мили, делят ни мерки”. Финансовият министър обаче не коментира кои мерки и най-вече за спестяването на каква сума са предвидени те. 

Категории: Политика надзорна тройка преговори европейски представител транш Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus