Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите между гръцкото правителство и надзорната тройка удариха на камък

03 Февруари 2012 / 20:02:12  GRReporter
1191 прочитания

Преговорите между гръцкото правителство и надзорната тройка от Европейската комисия, Международния валутен фонд и Евроейската централна банка забуксуваха, а с тях и решението за втората финансова помощ. Според инфорамция на Скай министър-председателят Лукас Пападимос е заявил, че ще си подаде оставката, ако политическите лидери от различните парламентарни групи не намерят обща платформа за бъдещето на страната, която да е в синхрон с изискванията на европейските кредитори.

Настояването на тройката за намаление нивото на заплатите в частния сектор не беше удовлетворено от социалните партньори, което се оказа сериозна спънка в преговорите за новата помощ. За първи път браншовите организации и работните синдикати достигнаха пълно единодушие и отказаха да намалят нивото на минималната работна заплата и да отрежат тринайстата и четиринайстата заплата от частния сектор. Техните доводи са, че от една страна народът ще е обеднее рязко, а от друга ще доведе и до нов сериозен срив в покупателната способност на обществото. Губещи ще са както работниците, така търговците и индустриалците.

Това мнение обаче не се споделя от технократите от мисията на институционалните кредитори. Икономистите от надзорната тройка отбелязват, че през последните години темпът на увеличение на заплатите в Гърция е много по-голям от този на растеж местната икономика и производителност. Самият лидер на мисията и представител на Международния валутен фонд за Европа Пол Томсън отбелязва, че няма вълшебен начин, по който Гърция да си възвърне конкурентността и един от методите е да се намалят заплатите до нива съответни на производителността на страната.

Амандеу Алтафаж, който е говорител на комисаря по икономическите въпроси Оли Рен подчерта, че Гърция е страна, която е живяла дълги години над възможностите си. Той заяви, че много дълго време преди криза да избухне средиземноморците са харчели повече отколкото са имали възможност и възстановяването на равновесието ще е без съмнение болезнен процес за цялото общество. Говорителят подчерта, че не може да се обвинява Европейската комисия в безсърдечие, каквито са нападките на някои журналисти, защото институцията прави каквото може, за да помогне за възстановяването на европейските страни в беда.

Междувременно стана ясно, че срещата на финансовите министри от еврозоната Юрогруп, на която трябваше да се разгледа официално приемането на новия договор за финансова помощ за Гърция се отлага. Тя няма да се проведе на първоначално обявената дата - понеделник шести февруари, а ще бъде отложена за по-късно същата седмица.

Първоначално размера на втората помощ за Гърция бе определен на 130 милиарда евро, но източници от Брюксел цитирани от  in.gr твърдят, че тя може да достигне дори и 145 милиарда евро. Нейният размер зависи от това какви ще са резултатите от окастрянето на външния дълг на страната и как ще се оформят задълженията на Гърция към частните кредитори в следващите години.

Амандеу Алтафаж заяви, че преговорите с частния сектор за намаление на гръцкия външен дълг (PSI) е изключително сложен процес, но е налице ясна воля от всички страни да се намери съгласие на доброволна основа.

Подписването на новя договор за заем от Европа и процесът около PSI трябва да бъдат приключени в най-кратък срок, защото през март Гърция трябва да изплати задължения по външния си кредит, които надминават 14 милиарда евро. Страната не само, че не разполага с подобни средства, но според първоначалните данни изнесени в гръцката преса бюджетният дефицит за 2011 се движи между 9,5%-9,1% от БВП.

Преговорите между правителството и надзорната тройка продължават, а в петък късно вечерта премиерът Лукас Пападимос се среща поетапно първо с финансовия министър Евангелос Венизелос и след това с президента на Банката на Гърция Георгиос Провопулос. В по-ранните часове на деня мисията на кредиторите се срещна с Венизелос на  четири очи. Срещата на политическите лидери ще се проведе през уикенда, когато те трябва да постигнат съгласие за общата рамка на икономическите и структурни реформи, които трябва да се проведат в страната, включително да достигнат до консенсус за нивото на заплатите в частния сектор. В същото време в Атина пристига и председателят на Международния институт по финанси Чарлз Далара, който се очаква да финализира преговорите за участието на частния сектор в намалението на гръцкия външен дълг.

Категории: ИкономикаПазари рецесия тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus