Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите със частните кредитори могат и да не се възобновят утре

17 Януари 2012 / 10:01:12  GRReporter
1780 прочитания

Мария Спасова
    В драматична фаза навлиза Гърция, която буквално е увиснала с единия крак над пропастта, наречена “държавен фалит”, докато почвата под другия й крак  се подкопава от стачни действия и политически боричкания. Днес в областта Атика е обявена обща стачка срещу премахването на 13-та и 14-та заплата в частния сектор и срещу съкращенията в държавния в момент, когато хазната е в такова състояние, че утре може да не изплати и първа заплата.
    Утре в Атина би трябвало да се възобновят преговорите със частните кредитори в лицето на изпълнителния директор на Института за международни финанси Чарлз Далара за 50-процентовото окастряне на гръцкия дълг. Както съобщава кореспондентът на телевизия Мега Михалис Игнатиу в Twitter, това изобщо  не е сигурно, тъй като Чарлз Далара настоява да получи обяснения от Международния валутен фонд и Европейската комисия за позициите им по орязването на гръцкия дълг. Основната причина за прекъсването на преговорите миналия петък бе размерът на лихвата на новите облигации - кредиторите настояват за 5-5,5 на сто, Германия не дава повече от 3 на сто, а някои медии твърдят, че според Международния валутен фонд Гърция няма да е в състояние да обслужва дълга си, ако лихвата е над 2 процента.
    Инвеститорското мнение по света недвусмислено очаква фалита на Гърция в близките дни. Вчера това съобщи в Twitter Бил Грос, изпълнителен директор на най-големия инвестиционен фонд в света PIMCO, по-късно същата прогноза направи и  Морис Крамер от Standard&Poor’s. “Ако гръцкото правителство не направи веднага нещо голямо и не просто ефективно, а ефектно, като например да закрие най-губещото държавно предприятие - железниците, инвеститорският климат няма да се обърне в наша полза”, казва представител на гръцкия едър бизнес. “Опасно е когато един по един кредиторите ти започнат да говорят, че те очаква фалит. Това очакване заразява всички и тогава фалитът става неизбежен”, казва гръцки финансист с дългогодишна кариера по световните пазари.
    “Правителството на Лукас Пападимос ще се справи със целите на мандата - да приключи преговорите със частните кредитори за орязването на дълга, да проведе задължителните реформи и да сключи договора за новия спасителен заем от 130 милиарда евро”, е сигурен министърът на вътрешните работи Тасос Яницис, който вчера говори пред годишната сбирка на гръцкия клуб на завършилите Harvard Business School. “Проблемите за Гърция ще започнат след правителството на Лукас Пападимос”, опасява се той. И наистина, много наблюдатели недоумяват как същите политически партии, които доведоха Гърция до ситуацията, в която е в момента, ще успеят да я извадят от нея. Как тези политици, които назначаваха безразборно държавни служители сега ще ги съкращават смело.
    “Пред Гърция има два пътя. Или да смаже драстично покупателната способност на гърците чрез намаляването на доходите и на цените или да се сдобие със своя валута, която драматично да девалвира и да стане отново конкурентна на световните пазари”, смята Даниел Грос, директор на центъра за европейски политики. Според него икономическият бум в Гърция през първите години на 21-ви век се е дължал изключително на нарастналото потребление, финансирано от евтините и лесни кредити. Затова сега се налага потреблението да бъде брутално подтиснато, както това направи Латвия. “За да се подтисне брутално потреблението е необходимо обществено съгласие. Това е политическият тест за Гърция. И това е нещото, което Европа очаква от нея. За нея няма значение как това ще се постигне и дали е справедливо или не. Справедливото ограничаване на консумацията е проблем на Гърция, не на Европа”, поясни Даниел Грос.

Категории: PSI Чарлз Далара частни кредитори орязване на гръцкия дълг криза в еврозоната връщане към драхмата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus