Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прекратиха стачката в Пирея

11 Ноември 2009 / 07:11:30  GRReporter
1615 прочитания

Виктория Миндова
    Районият съд в Пирея обяви за неоснователна и незаконна стачката на двете синдикални групи – Съюза на пристанищните работници  и Сдружението на работниците на пристанище Пирея. Целта на стачката бе да се даде двумесечно отлагане на влизането в сила на концесуалния договор с китайското дружество Cosco, за да се преразгледат някои от клаузите в концесията. По–точно профсъюзите протестираха срещу уреждането на трудово–правните отношения и срещу данъчните облекчения на новия ползвател на пристанището.
    В решението на съда е вписано, че в случай на продължаване на стачката, ще последва парична глоба в размер на 4.000 евро и два месеца задържане под стража за всеки стачен ден. Забранява се и предприемането на нови стачни действия от двата съюза със същото основание -  приватизирането на пристанище Пирея. Късно през нощта стана ясно,че профсъюзите прекратяват стачката. Синдикатите можеха да сменят основанието за стачни действия и да продължат с нови искания.
    В този кризисен момент официално встъпи в длъжност Георгеос Аномеритис, новият председател на управителния съвет на пристанището в Пирея. Аномеритис ще играе основна роля в диалога с работниците и концесионерите. Още в първите часове на новата си длъжност бившият министър на търговския флот обяви, че ще се срещне с представители както на пристанищните служители, така и с членове на управлението на СЕП – дъщерната компания на китайското дружество Cosco. “Поисках среща още тази вечер с представители и на двете страни и вярвам, че днес ще се поставят основите на един искрен и продуктивен диалог, с цел за развитието на пристанището и Пирея, като цяло”, поясни пред журналисти Георгеос Аномеритис. Основна тема на разговорите с представителите на СЕП ще е предоговаряне на клаузите свързани с данъчното облагане и данъчните облекчения. С пристанищните работници диалогът ще се ще е насочен единствено към трудово–правните отношения и социалните осигуровки.
    Правителственият говорител Георгиос Петалотис призова стачкуващите да се концентрират основно над предстоящите преговори. Правителството подкрепя договора за концесия, но смята, че има възможност и биха подкрепили внасянето на някои подобрения. От Главната конфедерация на гръцките работници, определиха решението на съда като неуместно и крайно неприемливо. В официално изявление конфедерацията категорично осъди опитите на съда “да криминализира синдикалните дейстия с цел да възпрепятстване борбата за социална справедливост. ”

Категории: Пирея пристанище край на стачката Икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus