Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Престрелка, взрив и обири покачват нивото на несигурността в Атина

06 Юли 2012 / 15:07:05  GRReporter
2082 прочитания

Престрелка и избухване на граната разтърсиха рано сутринта жителите на атинския квартал Неос Козмос. Тримата нападатели, които се издиват открили огън и хвърлили ръчна граната срещу полицейска патрулка, без да успеят да ранят никого.

По-късно стана ясно, че в 04:20 полицаите, които охранявали района с патрулката забелязали три фигури. Те започнали да ги наблюдават, понеже преценили, че действията им са съмнителни. Тримата мъже се движели пеш, като единият от тях пренасял един велосипед. Когато полицаите се приближили до тях, те се опитали да избягат.

Започнало преследване. Няколко метра по-надолу тримата мъже открили огън срещу полицаите и хвърлили гранатата. Изстрелите и взривът предизвикали щети на паркирани автомобили и в няколко търговски обекти. Поради ранния час по улиците все още нямало хора и така били избегнати евентуални сериозни инциденти.

Тримата нападатели успели да избягат и полицията ги издирва. Освен гилзите от изстреляните патрони в полицейските лаборатории се намира и велосипедът. Властите смятат, че отпечатъците от пръстите, които се очаква да бъдат открити върху него може да им дадат информация за самоличността на тримата нападатели.

Денят продължи да е наситен с криминални събития. Към 11:00 в квартал Петралона един мотоциклетист бе нападнат и обран от четирима души. Те също се возели на мотоциклети по двойки. Принудили го да спре и след като го ранили по шията с ръце и нож го обрали. Жертвата била откарана в болница и до момента не е ясно на каква стойност е открадната сума.

Половин час по-късно на разстояние от няколко улици двама въоръжени мъже се опитали да оберат служител в охранителна фирма. Той се намирал пред офиса на куриерската фирма, от която трябвало да получи парична сума. Неуспелите в опита за грабеж нападатели избягали с мотоциклет.

Увеличаването на кражбите на пари е особено тревожно след новината, че двамата основни участници в терористичната групировка Революционна борба са успели да избягат от обсега на полицията. Опасенията на властите са, че главният й водач Никос Мазиотис ще продължи анархистката си дейност, като не е изключено тя да придобие голям мащаб.

Главният щаб на полицията предостави на медиите и публикува в електронната си страница видеоматериала от атентата в сградата на компанията Microsoft в атинското предградие Маруси на 27 юни. На него се виждат три мъжки фигури. Двамата от тях носят моторни каски, а третият - шапка с козирка и е покрил лицето си с кърпа. Съвсем ясно се вижда как единият от мъжете държи в ръка петролна бомба тип коктейл Молотоф, с която е подпалил бидоните с бензин, предизвикали взрива.

 

Отговорността за нападението бе поета от групировката „Девиантни поведения за разпространението на революционния тероризъм – Международен революционен фронт”. Властите призовават гражданите, които значт нещо във връзка с нападението да се свържат с полицейското управление на област Атика по телефона или със съобщение на електронната поща на службата.

В същото време колегите им в град Сития на остров Крит арестуваха един 23-годишен белгиец с обвинението, че е разпространявал лъжливи послания. Както стана ясно след ареста през последните два дни младежът изпратил две електронни съобщения на страницата на международното летище в Атина. В тях той заплашвал, че ще предприеме незаконни действия по време на престоя си в Гърция.

Местонахождението на изпращача било открито от полицията на летището след обработка на данните на съобщенията. Младият белгиец бе заловен в регламентирания от закона срок, за да бъде осъден по експресната процедура от съда в град Ласити. 

Категории: Криминална хроника престрелка взрив нападение обир атентат тероризъм Революционна борба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus