Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Превратът, който не беше осъществен миналата година...

30 Септември 2012 / 11:09:20  GRReporter
1198 прочитания

Неделният брой на вестник "Вима" разкрива планове за дестабилизиране на републиката и организиране на военен преврат и ги свързва с освобождаването от служба на командващите на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили  през ноември миналата година, малко преди да бъде принуден да подаде оставка министър-председателят Георгиос Папандреу. В репортажа не се отправят директни обвинения към никого, но като централна фигура се посочва тогавашният началник на Генералния щаб на армията (ГЩА) Франгулис Франгос, като му се приписват критични възгледи срещу политическата класа, която е раздирана от икономически скандали,  и успоредно с това отстъпваща непрекъснато от защитата на националните интереси. Връзките му с тогавашния министър на отбраната Панос Беглитис се характеризират с "крайна мнителност", а самият Франгос, заедно с командващите военноморските и военновъздушните сили, подкрепят  повече или по-малко  националистическите и патриотическите идеали. На източници, близо до П. Беглитис, се приписва фразата "Трябваше да стигнем дълбоко в йерархията, за да намерим военни, които вярват в република без  нашивки"

В репортажа се отбелязва, че генерал Франгос поддържа отлични отношения с президента Каролос Папуляс, с митрополит Антимос, а също така и с Лиана Канели, и обединява личностите от така нареченото "Патриотично крило" от почти всички партии. Подчертава се, че самият генерал в частни разговори е характеризирал слуховете, че е планирал преврат, или че е крайно десен, като смешни и обидни.

Тогавашното ръководство на Министерството на отбраната посочи събитията, които според него  доказват предстоящото дестабилизиране - като например епизодите срещу Панос Беглитис на 26 октомври в Солун, организирани от крайно десни групи и отстъпнически организации, които са поддържали непрекъснат телефонен контакт с офицери от Въоръжените сили - от резерва, и все още на служба. Към тези събития бяха причислени още отмяната на военния парад в Солун след нахлуването на стотици граждани на булевард "Александрос", както и освиркването на президента.

Посочва се и че офицер от резерва няколко дни преди 28 октомври е сондирал мнението на  политик от национално-патриотичното крило на десницата за възможно участие в преходно правителство на военни.

 Публикациите за евентуален преврат бяха опровергани както от министъра на националната отбрана Панос Панайотопулос, така и от бившия ръководител на разузнаването Констандинос Бикас. Министърът на отбраната заяви, че гръцките въоръжени сили винаги са изпълнявали конституционния си дълг да защитават националната независимост на републиката, а всичко останало е нереално. К. Бикас от своя страна заяви, че никога не е информирал министър председателя Г. Папандреу за вероятен преврат. Той подчерта, че  Националната разузнавателна служба никога не е получавала  информации, които да налагат да се прибегне до предвидените от закона действия за защита на републиката.

 

Публикациите бяха опровергани и от офиса на бившия  премиер Георгиос Папандреу. Подчертава се , че миналогодишните събития във въоръжените сили са се случили при спазване на законността, като се осигурява боеспособността на армията в рамките на нейната мисия , както се предвижда в конституцията, при спазване на прозрачност и избор на най-достойните. Беше заявено, че информации относно евентуален преврат никога не са достигали до министър-председателя Г. Папандреу, и че подобни сведения са публикувани в европейски медии през ноември 2011 г., но са били опровергани.

Категории: военен преврат Георгиос Папандреу Франгос Франгулис армия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus