Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

През 2010 година световен икономичеси възход, но в Гърция рецесията остава

19 Ноември 2009 / 22:11:23  GRReporter
1425 прочитания

Подобряването на гръцката икономика ще закъснее според проучване, побликувано от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Гърция ще се намира все още в рецесия през 2010 година, когато останалите страни в Европейския съюз ще бележат икономически възход.  Според специалисти икономическата криза в Гъция през следващата година ще се задълбочи. Очакванията са,  че през идните две години нивото на безработицата да достигне до 10,4% от сегашните 9,3% в края на 2009 година. Отрицателен ще е икономическият ръст:  -1,1% за 2009 година и  около -0,7% за 2010 година.
    „Наблюдаваме продължителен спад на конкурентноспособността на гръцкия пазар, който се дължи на разликата в инфлационните показатели в сравнение с останалите страни от Европейския съюз, което ще затрудни сериозно възстановяването на местната икономика”, съобщиха от ОИСР.  Според организацията от изключителна от  важност в момента за Гърция е да въведе незабавни структурни промени в финансовия сектор, здравеопазването, социалното и пенсионното  осигуряване. Правителството на ПАСОК трябва да осъществи също така и решителни реформи на пазара на труда и да приложи ефективни действия в борбата с корупцията и укриването на данъци.
    От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обявиха, че в световен план 2010 година ще отбележи икономически възход, който основно ще се дължи на високите темпове на икономическо развитие на Китай. Американската икономика се очаква да се съживи след удара през 2008 година и да увеличи БВП с около 2,5% за 2010 година и с още 1,7% през 2011. За еврозоната тези показатели ще са по – ниски и ще съответстват на 0,9% от БВП през 2010 и 2% от БВП за 2011 общо за страните в Европейския съюз.

Категории: Икономика рецесия 2010 ОИСР
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus