Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

През март ще се извърши първата обмяна на облигации според програмата PSI

22 Февруари 2012 / 19:02:39  GRReporter
1043 прочитания

Първата обмяна на стари държавни облигации с нови намалени с около 50 на сто от номинална стойност по гръцкото законодателство ще се проведе в първата седмица на март тази година.  През април ще се направи втора обмяна на малък пакет облигации според правилата на британското законодателство. Това съобщи финансовият министър Евангелос Венизелос пред Комисията по икономическите въпроси в парламента. Комисията прие текста и сега законопроектът за прецедурата по PSI ще се внесе в парламента за дебат. Той ще бъде окончателно гласуван в четвъртък тази седмица по бързата процедура. Успоредно с него ще се приемат и намаленията на допълнителните пенсии, които ще бъдат окастрени с 10%-30% в зависимост от техния размер. След реформата тяхната абсолютна стойност не може да надминава 225 евро. От първи март правителството премахва и Колективните трудови договори и заплатите в частния сектор ще бъдат намалени средно с 22%.

Kлаузата за колективно действие CACs в процеса PSI ще бъде задействана в случай, че участието на частните кредитори в преструктурирането на дълга надхвърли две трети или 66%. Финансовият министър обеща, че от процеса ще бъдат изключени частни лица, които притежават гръцки държавни облигации на стойност под 100 хиляди евро, но сега това твърдение се поставя под въпрос. Изпълнителният директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман заяви, че се очаква участието в PSI  да е високо и подчерта, че Европа е одобрила съкращението на дълга, за да стопира разпространението на кризата. Договарянето с отделните кредитори по окастрянето на дълга трябва да приключи до 10 март тази година, като от него зависи кога Гърция ще получи първия транш от новата финансова помощ. Освен това крайната дата на PSI ще определи и кога ще се проведат следващите парламентарни избори, каквато бе уговорката при създаването на временното коалиционно правителство на Лукас Пападимос. Източници от дясната Нова Демокрация цитирани от Ройтерс предвиждат, че датата на новите избори ще се закове на 29 април. Тази информация няма потвърждение от официални представители.

В същото време резултатите на Атинската борса са катастрофални. След полета на оптимизма през миналата седмица от спасяването на Гърция, във вторник главният показател на гръцкия финансов пазар пропадна с 5,78% и завърши на 751,96 базисни пункта. Дневният оборот спадна на 77,8 милиона евро, след като миналата седмица стигна почти един милиард. Финансовите анализатори коментират, че след петдневния ентусиазъм пазарите отново са се усетили, че въпреки “големият успех” на Гърция, страната остава разорена и с един куп социални, политически и административни проблеми наред в високия външен дълг, които искат скоростно решаване.

Макроикономическите показатели остават на червено, като дефицитът не се помръдва от 10% от БВП, както бе в края на 2010. Скай предаде, че брутният вътрешен продукт се е свил от 212,54 милиарда евро на 206,32 милиарда евро. Тенденциите за 2012 са още по-мрачни. Над 61 хиляди малки и средни предприятия са заявили, че ще обявят ликвидация тази година. Това от своя страна ще доведе до загубата на 240 хиляди нови работни места. Данните са от последното проучване на пазара проведено от агенция MARC по поръчка на Съюза на занаятчиите и търговците в Гърция, който показва отражението на кризата върху реалната икономика. Други 180 хиляди малки бизнеса казват, че срещат много големи трудности пред себе си и може да се наложи да обявят несъстоятелност до края на 2012.

Един на всеки трима от малките търговци и занаятчии твърят, че най-големият проблем на гръцката икономика е неизпълнението на мерките залегнали в първия Меморандум за финансова помощ. Девет на всеки десет търговци са заявили, че финансовото състояние на бизнеса им се е влошило значително във второто тримесечие на 2011. Същият брой търговци са видели как оборотите им намаляват, поръчките също, а ликвидните им средства се стопяват. “Икономиката и бизнесът са забити в тресавището на рецесията и ще продължат да потъват, ако не се направи нещо спешно, за да се прмени радикално икономическата реалност. Има опасност да достигнем необратима точка и вредите да се окажат непоправими”, предупреждават от Съюза на занаятчиите и търговците.

Категории: ИкономикаПазари PSI криза външен дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus