Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приключи конфликтът с херингата в северния Атлантически океан

29 Август 2014 / 16:08:05  GRReporter
1087 прочитания

Симона Пенева
    Европейската комисия и Фарьорските острови достигнаха до споразумение за прекратяване на ембаргото върху риболова след обширни дискусии, проведени през последните месеци. В рамките на споразумението, Фарьорските острови се задължават да сложат край на неустойчивия риболов на херинга, а комисията, на свой ред, да представи проект за регламент за премахване на ограниченията, които наложи на островите през август 2013, що се отнася до търговията и достъпа до пристанищата на Европейския съюз. Преди да бъде приет, проектът ще бъде разгледан от страните членки на Европейския съюз.
    

Също така, и двете страни се съгласиха за приключване на процедурата по обжалване, която задействаха Фарьорските острови, в отговор на търговските мерки, наложени от Европейския съюз, в Световната международна организация, в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право.
    

Това стана ясно по време на пресконференция в Атина, където европейският комисар Мария Даманаки сподели че главна цел и на двете страни, е да се гарантира устойчивото управление на жизненоважните морски запаси на Северноатлантическия океан, и най-вече на скумрията, атлантическо-скандинавската херинга и меджида. „Изключително съм щастлива, защото след  интензивни преговори, конфликтът с херингата скоро ще бъде минало и рибарите от Фарьорските острови ще могат да се завърнат в европейски води, а европейските рибари да продължат своя традиционен риболов във водите на островите. Сега, най-важно е да работим заедно за един устойчив риболов в Северноатлантическия океан”, сподели още Мария Даманаки. Тя сравни ситуацията в Северноатлантическия океан с тази на Средиземноморието и подчерта, че Гърция има сериозни проблеми и трябва да положи повече грижи за запазване на различните видове риба и износа им. Ако страната положи тези усилия и подобри риболовната търговия, има потенциал да е лидер в риболова на Средиземно море, и не само. За в бъдеще, Мария Даманаки се надява Гърция да си сътрудничи с Русия, Норвегия и Гренландия. 
  

Европейският комисар  по морска политика и риболов, Мария Даманаки и министърът на риболова на Фарьорските острови,Джейкъб Вестергард затвърдиха своето стратегическо партньорство. След посещението на Мария Даманаки на Фарьорските острови през декември, Атина посети Джейкъб Вестергард. Двамата приветстваха скорошното нормализиране на отношенията в сектора на рибарството между Европейския съюз и Фарьорските острови.  След едностранното увеличаване на улова на скумрия от страна на островите през 2010,  рибарите и от двете страни нямат възможността да ловят рибата във води, в които традиционно са извършвали своя риболов. Поради тази причина, преди година, европейската комисия наложи търговски мерки срещу Фарьорските острови, за да предпази запасите от атлантическо-скандинавска херинга. Забранен беше и вноса на херинга и скумрия от тези запаси, уловени във водите на тези острови, както и на рибни продукти, произведени от тези видове риба.
    

Министърът на риболова на Фарьорските острови, също е доволен от споразумението. „ Ние имаме малко население, около петдесет хиляди души. Разчитаме изцяло на риболова, той е нашата надежда. Деветдесет и пет процента от износа ни е риба и рибни продукти”, казва министърът. За него най-важен е фактът, че отношенията с Европейския съюз са се подобрили и че атлантическо-скандинавската херинга ще бъде защитена. Според Джейкъб Вестергард, не може да се обсъжда влизането на Фарьорските острови  в Европейския съюз, най-вече поради факта, че те са автономна власт в рамките на кралство Дания.
    

И двамата представители са на мнение, че това стратегическо партньорство може да се превърне в едно ново поколение сътрудничество.

 

Категории: Фарьорски острови ембарго херинга скумрия Европейски съюз риболовни квоти Средиземно море Гърция Мария Даманаки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus