Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приравняват служителите в парламента с привилегированите служители във финансовото министерство

20 Декември 2012 / 19:12:42  GRReporter
967 прочитания

Гръцкото правителство най-после намери начина да приложи поговорката „и вълкът сит, и агнето цяло” в случая с пословичните вече служители в парламента. С поправка, която ще бъде внесена за гласуване заедно с проектозакона за данъците техните доходи се приравняват с тези на служителите в министерството на финансите. Освен това броят на часовете за извънредна работа през неделните дни, следобедните и нощните часове няма да може да надвишава границата от 52 часа на месец.

„Прилага се на практика обещанието на премиера Андонис Самарас да бъдат премахнати неравностите между служителите”, заяви правителственият говорител Симос Кедикоглу.

Никой обаче не поясни, че служителите в министерството на финансите, с които се приравняват служителите в парламента не бяха включени в общата щатна таблица и си запазиха някои привилегии.  Коментатори припомнят,  че повечето от служителите в парламента не са били назначени с конкурс и в много случаи са съвсем близки родственици на депутати и министри. Те допълват, че в миналото народното събрание е функционирало нормално с много по-малък персонал.

„Правителството очевидно не може да се конфронтира със „своите” в буквалния смисъл на думата деца, които познават отвътре ситуацията в ПАСОК и Нова демокрация. Защо ли им е да твърдят, че  правителството „не търпи изнудване”?”, написа в профила си в социалната мрежа Facebook независимият евродепутат Теодорос Скилакакис.

Единствената партия, която реагира беше извънпарламентарната либерална сила Драси. В съобщението й се посочва: „Обявлението, че доходите на служителите в парламента се приравняват с тези на  всички останали, въпреки че в действителност се приравняват само с доходите на служителите на министерството на финансите е нагъл опит на правителството да се подиграе в лицето на всички гърци. От Драси призоваваме жертвите на гръцките граждани най-после да бъдат разпределени справедливо”.

От своя страна служителите в парламента възроптаха срещу решението на правителството и заявиха, че очакват мнението на председателя на народното събрание Евангелос Меймаракис.

„За пореден път се озовахме в центъра на мишената на правителството и медийните прожектори. С днешното си съобщение правителството потвърждава, както се случва всяка седмица, че ние сме причината за страданията на страната, а пътят към развитието и благоденствието се припокрива с непрекъснатото опозоряване на служителите в парламента”, пишат те и твърдят, че техните доходи не са толкова високи, колкото се представят от медиите, както и че са били засегнати от бюджетните съкращения.

В края на текста те заявяват, че „с респект към конституцията и гарантираната от нея автономия на парламента очакваме позицията на председателя на парламента”.

През последните дни те намериха подкрепа в заместник-председателя Атанасиос Накос. След поредния рекет миналата седмица, когато правителството оттегли за втори път промените в техните заплати, той заяви, че  доходите на служителите в парламента са намалели с 52 на сто.

Той се позова на нередовното им работно време, за да оправдае високите обезщетения за извънреден труд  и допълни, че „целият спор е за 670 евро, които получават за извънреден труд и транспортни разходи”.

До момента няма реакция от страна на председателя Евангелос Меймаракис.

Категории: Политика служители в парламента доходи заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus