Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пристанището на Пиреа ще остане затворено още два дни

12 Октомври 2009 / 09:10:09  GRReporter
1663 прочитания

Днес е тринадесетият ден от стачката на 1500 пристанищни работници на най-голямото гръцко пристанище Пиреа. Те са решени, че ще продължат още 48 часа стачните действия и така ще оставят пристанището затворено за всякакъв вид търговски сделки.

Вчера на обед Конфедерацията на пристанищните служители в Гърция и Съюзът на пристанищните работници решиха да обявят продължение на стачката за още два дни и дадоха ултиматум на правителството спешно да поеме инициативата и да замрази навлизането на китайската компания COSCO в складовете за контейнери на Пиреа.

В петък министърът на икономиката, конкуренцията и мореплаването се срещна с представители на COSCO и поиска сделката да бъде преразгледана що се отнася до трудовите въпроси и до запазването на статуса на държавна собственост на пристанището, но китайците не проявиха никакъв интерес да продължат преговорите.

От своя страна синдикалистите се срещнаха със съветник на министъра и му предадоха в писмен вид своите искания. Най-вероятно днес или в следващите дни министър Лука Кацели ще се срещне с представители на синдикатите, но единственият факт е, че повече от 5000 контейнера остават блокирани в складовете на пристанището вече втора седмица, а пък някои кораби смениха курса си и предпочетоха да спрат на пристанището на Астакос или в други градове на Средиземно море.

Паричните загуби от стачката, които ощетяват пристанището на Пиреа, до момента достигат 6 млн. евро, а пък около 9000 контейнера са променили посоката си и са били разтоварени по други пристанища. Преговорите с новото правителство ще се проведат със сигурност в следващите дни, тъй като и търговците на пристанището протестират срещу стачката на пристанищните работници.Категории: ИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus