Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пристанището в Пирея затворено поне до 18 октомври

14 Октомври 2009 / 07:10:29  GRReporter
1667 прочитания

Пристанищните работници и служители в Пирея решиха да удължат стачката си до неделя, 18 октомври. На пристанището остават задръстени десетки хиляди тонове стоки, включително и такива, които се развалят. Търговците говорят за огромни загуби, а вътрешният пазар започва да изпитва недостиг на някои видове стоки. Докерите протестират срещу спогодбата за отдаване на концесия за 35 години на платформи 2 и 3 на пристанището в Пирея на китайската фирма Cosco и искат анулирането й. Спогодбата трябваше да влезе в сила от 1 октомври.
    Протестите предизвикаха бурното недоволство на правителството в Китай по две причини. Първо, сделката бе подписана миналата година в Атина лично от министър-председателя на Китай Вън Цзябао, който персонално се беше ангажирал с преговорите по нея. Второ, Cosco е една от най-влиятелните китайски компании и най-силното име в световния морски транспорт. Оглавява се от Уей Цзан Фу, висш деятел на Китайската комунистическа партия. Днес в Атина пристига делегация на Китайската комунистическа партия, която в следващите два дни ще има срещи както с министър-председателя Георгиос Папандреу, така и с ресорните министри. Китайската страна съвсем естествено настоява за спазване на законността и за незабавно влизане в сила на подписаната спогодба. Китайският посланик в Атина днес ще се срещне с министъра на икономиката, развитието и търговския флот Лука Катцели, а мениджмънтът на Cosco вече изпрати до нея писмен протест за продължаващото безобразие на пристанището в Пирея.
    Срещу стачката на 1500-те работници и служители в Пирея се обявиха и търговците. Председателят на Съюза на гръцките търговци Янис Папагеоргакис призова правителството веднага да вземе мерки и да възстанови нормалната работа на пристанището. Той обясни, че търговците губят много от стачката не само от това, че в контейнерите, които чакат обработка или разтоварване има развалящи се стоки. Губят фирмите, които внасят, защото в момента те товарят и разтоварват в Малта и през Италия тировете достигат до Гърция, което води до огромни транспортни разходи. Губят и фирмите, които изнасят, защото не могат да доставят стоката си на пазара в момент на криза, когато конкуренцията и още по-ожесточена.

Категории: пристанище Пирея стачкаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus