Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приватизационната програма пред пълен крах

17 Юни 2013 / 14:06:48  GRReporter
908 прочитания

След провала на продажбата на гръцката газова компания ДЕПА, правителството остана с една надежда, за да продължи приватизационната програма и тя се казва ДЕСФА – компанията, която управлява газоразпределителната мрежа в страната.

Първият кръг от търга приключи и азербайджанското дружество Сокар се оказа единственото, което даде оферта за закупуването на гръцката газоразпределителна компания.

В началото на месеца другите двама кандидати за закупуването на ДЕСФА (чешката PPF-TERNA и руската Синтез) се оттеглиха от търга и така азерите останаха без реална конкуренция в за тази приватизационна сделка.

“Процесът по внасянето на оферти за приватизацията на ДЕСФА приключи и Сокар започна преговори с гръцкото правителство”, заяви пред журналисти в края на миналата седмица президентът на азерската компания Ровнаг Абдулаиев. “Това означава, че цялата система за пренос на природен газ в Гърция ще е скоро в ръцете ни”, казва той, цитиран от електронното издание capital.gr.

Според досега оповестената информация най-ниската цена, на която правителството е готово да продаде компанията е 66% от общата й стойност. Финансовите данни от декември 2012 сочат, че общата стойност на ДЕСФА е 779 милиона евро. Това означава, че най-ниската приемлива цена за компанията, която има чиста печалба от около 80 милиона евро на година е 514 милиона евро.

Гръцките медии съобщиха, като се позовават на анонимни източници, че офертата на азерците варира от 390 милиона евро до 430 милина евро. Цената, която предлагат е значително по-ниска от минималния праг за продажба на ДЕСФА, което поставя Гърция в неудобна позиция. Тази цена ще бъде адекватна само, ако се направи преоценка на общия капитал на компанията и той бъде оценен на около 600 милиона евро.

Подобен реверанс към азербайджанската компания е приемлив, само ако Трансадриатическия газопорвод (ТАП) спечели конкурса за пренос на азерски газ към Европа пред алтернативния проект НАБУКО. Според специалисти от енергийния сектор, придобиването на ДЕСФА от Сокар на по-ниската цена, ще е от взаимен интерес, ако бъде избран ТАП на 28 юни тази година.

По-ясна картина на ситуацията се очаква да се оформи на 23 юни, когато правителството ще се произнесе, дали офертата на Сокар е приемлива или не. В случай, че държавното управление не приеме по-ниската цена, това може да се окаже фатално за приватизационната програма на Гърция и в частност за икономическата стабилност на страната.

Проблемите в приватизационната програма ще създадат сериозни трудности в постигането на целите по Меморандума за финансова помощ, който страната подписа с външните кредитори в края на миналата година. Планът предвиждаше, че до третото тримесечие на годината в държавната хазна трябва да влязат един милиард евро, а до края на  2013 целта е да събере от продажби на държавни активи 2,5 милиарда евро.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s обяви, че липсите от приходи с провала на продажбата на ДЕПА и ДЕСФА ще отворят финансова дупка от около 1,5 милиарда евро в бюджета на страната. Тя трябва да се компенсира или с допълнителни мерки за фискална консолидация, или страната да премине в отново режим на фалит (credit negative), предава електронното издание moneyonline.gr.

Финансовите анализатори от агенцията оценяват, че крехката политическа среда не позволява правителството да намали допълнително заплатите в държавния сектор, които вече загубиха 35% от началото на кризата, нито да съкрати пенсиите. По този начин е застрашена целта на държавното управление да достигне балансиран първичен бюджет тази година, както предвижда програмата за оздравяване.

Междувременно стана ясно, че приватизацията на държавната лотария ОПАП също може да се провали. Дни преди приключването на процеса на продажба стана ясно, че в условията на договора е записано, че новата компания-собственик Emma Delta няма да може да взима никакви решения за съдбата на ОПАП без съгласието на поне един от гласовете на миноритарните акционери Intralot и Scientific Games.

В началото на годината Emma Delta даде най-високата оферта за закупуването на ОПАП. Тя предложи 652 милиона евро, срещу които трябваше да получи мажоритарния пакет от акции, които представляват 67% от компанията. Emma Delta получи седем от 11 места в управителния съвет, но е без правото да назначи главен директор на фирмата. Въпреки това, според установените в договора за продажба правила, новият мажоритарен собственик ще може да приема решения за управлението на фирмата само ако получи поне осем гласа от 11 в управителния съвет.

Това означава, че двете компании Intralot и Scientific Games, които притежават по 16,5% от ОПАП ще могат да блокират решения за това, кой ще е главният директор на компанията, какъв набор от услуги ще предлага фирмата, кои ще са доставчиците на технологично оборудване, какви споразумения ще се сключват и с кого.

От Emma Delta не са съгласни да купят основния пакет акции на компанията-монополист в хазартния бизнес и да нямат основен глас във взимането на решение. Ако правителството не направи поправка в договора за продажба, има реален шанс и тази приватизационна сделка да се провали и с нея да рухне цялата програма за раздържавяване.

Категории: ИкономикаКомпании приватизации ОПАП ДЕПА ДЕСФА криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus