Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приватизацията излиза на преден план

29 Декември 2012 / 12:12:15  GRReporter
1740 прочитания

Програмата за приватизация, особено на фирми като Гръцкия тотализатор, Държавната газова компания и Държавната петролна компания ще има решаващо значение за бъдещето на страната. Ако не бъдат събрани 2,6 милиарда евро, както е планирано, до септември 2013 г., ще бъдат предприети нови болезнени  мерки.  Именно затова програмата е толкова важна, особено от гледна точка на приходите, защото ако не бъде осъществена, ще се стигне до нов меморандум преди края на годината.

Приватизационната агенция на базата на споразумението с кредиторите очаква приходи от 2,3 милиарда евро от продажбата на дялове от държавните компании, и други 300 милиона евро от недвижимо имущество. Главна роля в събирането на приходите ще имат продажбата на 34,5% от държавния тотализатор, приватизацията на газовата компания и нейната дъщерна фирма за управление на газовата мрежа,  и продажбата на 35,5% държавен дял в петролната компания. Ако това не бъде осъществено, целта за 2013 г. няма да бъде дори приблизително постигната и разликата не може да бъде покрита от други приходи. Останалите 300 милиона евро се очаква да дойдат от продажбите на шест големи недвижими имота в чужбина и от втората част на сумата за Международния център за радио и телевизия. Очаква се и положително развитие при продажбата на имоти на остров Керкира и на остров Родос.

Приватизационните сделки трябва да бъдат сключени при приблизително същите условия като онези от 2012 г. Тази година бяха събрани от приватизация само 100 милиона евро. Липсата на банково финансиране затруднява твърде много намирането на капитали за инвестиции след приватизирането на компаниите. Несигурността все още плаши частните инвеститори, които планират дългосрочни инвестиции в страната. Дългите преговори за последната голяма вноска оказаха влияние и върху приватизацията. Четиринадесетте холдинга, които се конкурираха за газовата компания формираха съюзи, за да имат по-голяма финансова мощ. През втората половина на годината приватизационната агенция се бореше да задържи жив интереса към гръцката програма за приватизация, в момент когато изглеждаше, че заинтересуваните страни се оттеглят заради вероятното излизане на Гърция от еврозоната. Друг голям проблем са политическите реакции-характерен пример е конкурсът за продажба на 70% от водоснабдителната компания на Солун, която беше пренесена за началото на 2013 г., защото финансовата комисия в парламента не можа да определи дата за обсъждането й.

На 9 януари 2013 г. ще заседава управителният съвет на приватизационната агенция за да се ускорят процедурите от крайната фаза на конкурса за тотализатора и газовата компания. Документите за следващата фаза ще бъдат изпратени на заинтересуваните до 15 февруари.  Трябва да се вземе решение и за международния конкурс за продажбата на 28 търговски сгради на голяма стойност в цялата страна, в повечето от които днес се намират различни държавни служби – данъчни служби, министерства, полицейски управления.

През първото тримесечие на 2013 г. се очаква развитие по приватизацията на редица държавни фирми:

-бившия Международен център за радио и телевизия в Маруси

- приватизация на Държавната компания за конни надбягвания

-приватизация на двете големи фирми за водоснабдяване в Атина и Солун, от които държавата притежава повече от 70%

-продажба на 51,4% от  Държавната минна и металургична компания

-продажба на 71% от Държавната автомобилна компания

-отдаване на концесия на  използването и експлоатирането на правата над подводните залежи на подводното хранилище за природен газ „Южна Кавала”

-продажба на до 90% от гръцките пощи

-започване на процедура за оценяване на държавното участие в минната и металургична компания през първото тримесечие на 2013 г.

-конкурси за регионалните летища през първото тримесечие, за да може управлението им да бъде предадено в частни ръце.

- конкурси за регионалните пристанища

-приватизация на  пристанищата в Пирея и Солун

Приватизационната агенция е в процес на преговори с потенциални инвеститори за старото летище в Атина. Вече са осъществени срещи в Катар и в Тел Авив, а се очаква и среща в Лондон, както и следващите стъпки. Освен с чужди фирми, от приватизационната агенция преговаря и с гръцката фирма Lamda Development на холдинга Лацис, която също е заявила интерес, макар че не е известно доколко е възможно финансово да подкрепи толкова голяма инвестиция.

Категории: приватизация държавен тотализатор петролна компания газова компания приватизационна агенция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus