Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Привикват пенсионерите от публичната администрация на преброяване

16 Март 2012 / 19:03:33  Виктория Миндова
1029 прочитания

Ново преброяване на пенсионерите обяви министерството на заетостта и социалното осигуряване, след като се оказа, че милиарди евро са били изтрегляни от държавните осигурителни фондове чрез заявяването на мъртви души. В проверката на верността на данните гръцките власти ще се опрат на помощта на Асоциацията на гръцките банки, Сметната палата и главната дирекция по информационни системи към министерството на финансите.

В седващите два месеца около 480 хиляди пенсионери, които са работели в публичната администрация ще трябва да се явят в местните банкови клонове лично, за да заявят съществуването си. На пенсионерите ще им се изпрати по пощата регистрационен код, с който ще трябва да се явят пред банката, за да си получат пенсията. Преброяването на пенсионерите ще продължи от 15 март до 15 май месец тази година. Тези, които не се явят с регистрационния номер до изтичане на срока, ще престанат да получават пенсия от юни тази година.

“Известието за преброяването дойде в началото на тази седмица и ще се пререгистрирам с получаването на априлската пенсия на 23 март, но намирам цялата процедура за малко унизителна. Да ни режат пенсиите, да ни броят като овце, а в същото време да не хващат измамниците, които изтеглиха милиарди от страната”, изказва възмущението си госпожа Пенелопи от квартал Галаци в Атина. Тя получава част от пенсията на мъжа си, който е бил държавен чиновник преди години, но е починал млад. Пенсионерката е категорична, че без помощта на децата си, няма да може да се справи с високите разходи в периода на криза. “Постоянно намаляват пенсии и заплати, а цените прадължават да растат”, оплаква се тя. Госпожа Пенелопи смята, че сегашното преброяване на пенсионерите от публичния сектор няма да помогне на държавата да намери фалшивите пенсии. Според нея, ако някой си е направил труда фалшифицира привилегията на пенсия, то би намерил начин да заобиколи и този проверката с регистрационните номера. Пенсионерката каза, че до момента са й отрязали 100 евро, но е сигурна, че с влизането в сила на втория Меморандум за финансова помощ, тя ще бъде орязана допълнително. “Ако държавата си вършеше правилно работата и не позволяваха да изтичат пари от социалните каси с разни комбини, днес нямаше да се налага да режат парите на хората в третата възраст. Ние сме си плащали съвестно осигуровките през целия живот, а днес не само не можем да си получим изработеното, а и по презумция сме мошеници”.

Тази седмица оповести министерството на заетостта и социалното осигуряване случай, в който гръцки гражданин е получавал незаконно пенсия от 1978 година до момента. За подобни случаи виновните ще бъдат подведени под отговорност, а незаконно получените пари ще трябва да бъдат върнати на държавата. От министерството смятат, че може да се спестят до 1,5 милиарда евро от преустановяване на изплащането на незаконно получени пенсии и да се съберат още около 2,5 милиарда евро от глоби наложени върху нарушителите. 

Категории: ИкономикаПазари пенсионери преброяване публична администрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus