Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Призовани за свещено разследване

25 Ноември 2012 / 17:11:05  GRReporter
1129 прочитания

 Оказва се, че митрополитите на Тесалиотида и Перистери –Кирил и Хрисостомос, разполагат с много „тлъсти” банкови сметки, които са много далече от приходите и имотното им състояние, декларирани пред данъчните власти. Службата за разследване на икономическите престъпления е по следите на тези мръсни пари, и е открила милиони евро в банковите сметки на митрополитите, които са призовани да дадат обяснения за произхода на тези средствата. Източник от данъчната администрация разкри, че  проверката е приключила и е съставено досие с разкритията и двамата заподозрени за укриване на данъци са призовани да докажат с документи пред данъчните, че тези сметки съответстват на приходите им.  В досиетата има информация и за имуществото на роднини на митрополитите, заради подозренията, че да за покрият следите си, са прехвърлили част от парите на близките си. Успоредно с това, сайтът zougla.gr разкрива, че още един високопоставен свещеник, митрополит на голяма община в Атики, е разследван от службата за икономически престъпления за разхищаване на средствата  от дарения.

Разследването започна след обвинения срещу  митрополити за укриването на данъци, злоупотреба с дарения, недекларирани приходи от експлоатиране на имоти или инвестиции. Отговорен фактор в разследването заяви, че от отварянето  на банковите сметки са изскочили големите риби и подчерта, че разследването се разширява в цяла Гърция, тъй като има сведения за тъмни данъчни афери и на други свещеници, намиращи се високо в йерархията на църквата. Предвижда се да бъдат проучени сведения за десетки свещеници в богати митрополии, а основният мотив е вдигането на банковата тайна.

Успоредно с това, на мушката на службите са и сумите от големи дарения, които са заявени в  данъчните декларации на физическите лица, които са ги направили, както и средства, дарени от вярващите за възстановяване на храмове или за помощи за бедните. До момента числото на замесените лица е 180. Показателен е фактът, че поне 25-30 свещеници от  Фарсала ще бъдат призовани в данъчните служби на Тесалия да дадат обяснения за дарения, които възлизат на повече от 1,2 милиона евро.

Даренията пред иконите са направени от 2004 до 2010 г. За направените дарения дарителите са получавали  свидетелства, с помощта на които са им опрощавани данъците, давайки 10% от сумата на църквата. Според информациите 7% от нея е отивала директно в джобовете на свещениците, а останалите 3%- при счетоводителите, които са участвали в аферата.  Характерен е примерът с данъчната декларация на производител от Лариса, който декларира направено от него дарение в размер на 40 000 евро на църква във Фарсала. Сумата обаче не е открита в съответните декларации на митрополията.  

 

Категории: митрополити дарения укриване на данъци банкови сметки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus