Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Проблеми около съгласието на външни и вътрешни кредитори може да саботира PSI

06 Март 2012 / 16:03:10  Виктория Миндова
1023 прочитания

Държаваните облигации притежавани от публичните предприятия могат да се окажат камъчето, което ще обърне каруцата в процеса PSI. Между тези компании са държавните железници ОСЕ, компанията за градски транспорт в Атина ОАСА и предприятието Гръцки отбранителни системи. Те са взели кредити от местните банки срещу гаранции в гръцки държавни облигации на обща стойност 6,9 милиарда евро. В случай, че правителството активира клаузата за колективно участие CACs тези облигации ще бъдат автоматично окастрени с 53,3%. Това може да отмени доброволния характер на процеса по намаляване на дълга, защото банките имат право да не приемат намаляването на номиналната стойност на облигациите, срещу които са дали кредити на държавните предприятия.

Синдикатът на държавните служители АДЕДИ настоява социално-осигурителните фондове в Гърция да бъдат изключени от процеса PSI. Неговите членове заявяват, че са готови да вземат всяка възможна мярка, за да възпрепятстват намаляването на стойността на облигациите, които са записани в балансите на здравните и пенсионните каси. Синдикалистите дори прекъснаха заседанието на един от пенсионните фондове, на което трябваще да се вземе решение за участието на институцията в PSI. Специално за GRReporter министърът на заетостта и социалното осигуряване Георгиос Кутруманис заяви, че ако днес осигурителните фондове искат да продадат гръцките държавни облигации, за да увеличат ликвидността си, то ще могат да получат само 25% от номиналната им стойност. В този случай окастрянето на 53,3% и замяната им с нови облигации с гарантирана възвращаемост ще е по-изгодно, от колкото продажбата им, сочи логиката на министерството.

Социално-осигурителните фондове са инвестирали около 6,5 милиарда евро в гръцки държавни облигации и имат още около 14 милиарда евро облигации, държани в Банката на Гърция за гаранции при кредитиране. В момента управителните съвети на различните пенсионни и здравни фондове заседават, за да вземат крайно решение дали да подкрепят процеса PSI или не. За момента са заявили участие 12 големи финансови институции, между които и три гръцки: Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa SaPaolo и Националната банка на Гърция. Те държат облигации на обща стойност 45 милиарда евро.

Финансовият министър Евангеолс Венизелос заяви, че това е последната възможност, която се дава на гръцките кредитори да приемат “приятелските” условия по окастрянето на дълга. В противен случай заявява: “Готови сме да активиране клаузата за действие CACs в крайност”. Отговорът на юридическия гигант Bingham на ултиматума на Венизелос “сега или никога” се оказа “Не!” Юридическите консултанти с международна слава отказват да приемат условията на гръцкия PSI и съветват своите клиенти, които имат приблизително 139 милиона евро в гръцки държавни облигации с падеж през 2013 да не се включват в доброволното спасение на страната от финансов крах.

В същото време Гърция пусна на търг поредния транш от шестмесечни полици, с който събра 1,14 милиарда евро, за да покрие текущи разходи. Лихвата спадна леко в сравнение с търга на същия тип полици от преди месец и достигна 4,8% от 4,86%. Застраховките по гръцките държавни облигации CDS продължават да растат. Докато гръцкото правителство отправя позитивни сигнали за успеха на програмата за намаление на външния дълг държан от частни инвеститори, пазарите се подготвят за най-лошия сценарий. Според данните на агенция Markit застраховката на гръцки държавни облигации на стойност 10 милиона долара струва 7,1 милиона долара. Мътната ситуация около гръцкото спасение наложи на ръководителя на Държавната агенция по външния дълг Петрос Христодулу да опровергае слуховете, че крайната дата за заявяване на участие в преструктурирането на дълга се отменя за 14 март. “Потвърждавам, че срокът на изпълнение на PSI е осми март”. Това бе неговият отговор на съобщението на новинарската агенция IFR за проблеми в примамването на частните инвеститори в намалението на гръцките публични задължения с 107 милиарда евро.

Категории: ИкономикаПазари PSI криза външен дълг държавни облигации номинална стойност Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus