Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Проблемът на Гърция не е имиджов, а реален

16 Октомври 2012 / 15:10:47  GRReporter
992 прочитания

“Не съм много търпелив с правителства, които се занимават с техния имидж. Всеки looser може да наеме скъпа медия, за да обясни на хората колко велика е една или друга страна. Нито един велик човек не започва разговор с декларацията колко е велик”. Така Саймън Анхолд, един от най-известните в света политически консултанти започна лекцията си пред икономическия форум на International Herald Tribune, който се проведе в Атина. Анхолд е консултирал правителствата на над 50 страни, както и международни организации като Европейския съюз, Световната банка, НАТО, ООН по въпросите на икономическото ,културното и политическото сътрудничество.
    Според експерта най-важното нещо в съвременния глобализиран свят е репутацията. Тя обаче не ни принадлежи. “Всеки ден хората по света всимат милиони решения, които имат значение за бъдещето на Гърция - къде да отидат на почивка, какви хранителни продукти да си закупят, къде да изпратят децата си да следват. В момента има една супер сила и това е световното обществено мнение”, обясни той. Тези решения се взимат на основата на дълбоко вкоренени в нас предразсъдъци и предубеждения.
    “Много хора си мислят, че се информират за други страни от медиите. Всъщност ние получаваме информация за другите страни от майчиното си мляко, а след това си избираме медиите, които се вписват в представите ни. Погледнете какъв имидж има Турция в очите на гърците и ще разберете за какво говоря”, твърди експертът. Той работи за първи път с Гърция и от тази година я е включил в проучването си, което извършва сред 30 000 анализатори в целия свят.
    “Противно на очакванията ви репутацията на Гърция не е накърнена. По критерия културно-историческо наследство тя е сред топ три държавите заедно с Китай и Египет. За съжаление по критерия ефективност на държавното управление тя е в същата компания, само че на топ дъното”, посочи Саймън Анхолд. Затова той смята, че проблемът на Гърция не е имиджов. Проблемът е реален и страната трябва да го реши. “Гърция има много съдържателен имидж, пълен с различни съставки. Тя не е Руанда, която свързваме само с масовите кланета на етническа основа”, смята той.
    Експертът твърди, че 40 от страните, с които е работил поставят грешна диагноза като казват, че имат проблем с имиджа. Така казват и всички гърци, с които той е разговарял. И те смятат така, защото четат медии или говорят с други елити. “От дългогодишната си работа съм установил, че хората се интересуват от три страни. Първата е тяхната собствена. Затова ако един политик иска да спечели изборите, се съсредоточава само върху външната политика. Втората страна е САЩ, защото тя си е спечелила славата на най-великата държава. Третата е индивидуална за всеки - тя може да е Великобритания, защото детето му учи там, или Италия, защото жена му е оттам, или Тайланд, защото планира да отиде там на почивка. Останалите страни са му абсолютно безразлични”, казва Анхолд.
    Той обаче е установил в проучването си, че за все повече хора по света Гърция става релевантна, но по погрешните причини. Затова вярва, че ако Гърция започне да използва публични средства, за да подобрява имиджа си в чужбина, това ще предизвика революция в страните от еврозоната, а и ефектът ще е нулев. “Не познавам страна, която да е успяла да подобри имиджа си с реклама”, категоричен е той. Според него Гърция трябва да реши реалния си проблем, който е повече туризъм, повече търговия, повече производство. “Един добър съвет за Гърция е не просто да стабилизира финансите си, а да помогне и на други страни да направят това”, заяви Саймън Анхолд.
    Той обясни, че от много емпирична информация е успял да излвече отговора на въпроса защо хората предпочитат една пред друга страна и той се състои от четири фактори - моралност, естетика, значимост и сила. За пример на много предпочитана страна експертът даде Тибет, която е слаба страна, незначителна за световната политика, красотите й са съпоставими с тези на Китай и Непал, но е изключително морална и това е причината за популярността й. “рекламирайте красотите си. Това може да не доведе веднага туристи, но в един момент със сигурност ще ви се отплати”, беше още един съвет към домакините.
    Гръцката дипломация има много добри традиции и име в конвенционалната си част, но гръцките посолства по света са много старомодни и на практика не се занимават с публична дипломация, констатира специалистът. “Много често ме канят в гръцкото посолство в Лондон, което е една голяма, красива сграда в аристократичния квартал Белгрейв. Всеки път когато ходя там, сърцето ми се свива за гръцкия данъкоплатец, който плаща за издръжката й. Тази дипломация трябва да се използва по-ефективно”, предлага Саймън Анхолд.

Категории: Саймън Анхолд национално брандиране поправяне на имидж репутация на Гърция туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus