Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Проблемът с пристанище Пирея се разраства

16 Октомври 2009 / 21:10:41  GRReporter
2175 прочитания

Виктория Миндова
    В шестнадесетия ден на стачката срещу приватизирането на пристанището в Пирея, доковете бяха пусти. Тонове стока все още е блокирана и не може да стигне до търговците и до крайните потребители вече повече от две седмици. Еинствено пристанищната охрана е на приемните пунктове. Не се позволява да се снима или да се задават въпроси, ако не е обявена официална среща.
    В същото време в центъра на Атина стачкуващите се срещнаха с  министъра на заетоста и общественото осигуряване Андреас Ловердос, който изслуша тяхните искания. Основното изискване е за замразяване на договора за концесия на пристанището в Пирея от китайското дружество COSCO. В изблик на недоволство след срещата се стигна до сблъсък между стачкуващите и органите на реда, който приключи с леки наранявания на един от протестиращите и на един оператор от телевизия Антена.
    Междувременно министърът на развитието, конкуренцията и корабоплаването Лука Катсели заяви, че правителството е готово да преразгледа договора за концесия, така че да защити интересите на пристанищните работници и държавата. Идеята, която се представя от министерството е да се подобрят договорните условия, а не да се прекрати концесията. Днес сутринта подаде оставка и управителният съвет на пристанище Пирея, която Лука Катсели отказа да приеме.
    Своето недоволство изказа и Камерата на атинските търговци и индустриалци чрез подаването на съдебен иск в районния съд Пирея срещу Съюза на гръцките пристанищни работници. Във внесеното оплакване камарата е вписала искане за признаване на стачката като незаконна и настоява съдът да разпореди спирането й. За всяко нарушение, което би било извършено в бъдеще от организациите Камарата иска наказателна такса от четири хиляди евро и задържане под стржа до шест месеца плюс заплащането на съдебните разходи от стачкуващите.
    И Търговското сдружение в Пирея призова за проява на здрав разум. То излезе с официално становище по проблема в интернет страницата си: “В демокрацията съществуват както права, така и задължения. Уважаваме демократичното право на стачка, но в основата на демокрацията е и диалогът, и солидарността, нещо което за съжаление не се наблюдава в постоянните стачни действия на пристанището”.

Категории: пирея стачкаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus