Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продава се вилата на подкупите

04 Юни 2013 / 14:06:08  GRReporter
1183 прочитания

Докато процесът срещу бившия военен министър Акис Цохадзопулос за подкупите, които е обвинен, че е получавал за военните доставки, вилата на един от замесените в скандалите фактор показва размера на черните пари.

Супер-луксозната вила и огромните площи около нея са обявени за продан от миналата година, но досега не са намерили купувач. Собственикът е бившият директор на корабостроителницата Скарамангас Сотирис Емануил, който е един от обвиняемите в случая със закупуването на дефектни подводници от германска фирма.

В днешен репортаж електронното издание zougla.gr представя скъпия имот, който има площ 600 кв.м. и се намира в един от най-скъпите квартали в Атина – Психико. Той включва два басейна, единият от които е покрит, шест спални, златни полилеи и дори конюшни и коне.

Гръцките съдебни власти разследват начина, по който бившият управляващ директор на компанията Гръцки корабостроителници се е сдобил с площта и построил наподобяващата на дворец вила. Целта е да се установи дали зад тях не се крият съмнителни сделки и плащания с „черни” пари, които вероятно са свързани с купуването на подводниците от гръцкия военен флот.

Сотирис Емануил е бил един от най-тесните сътрудници на бившите главни секретари по оръжейните системи във военното ведомство Йоанис Сбокос и Спирос Травлос. Смята се, че той е бил една от основните фигури в подписването на два договора за закупуването на четирите дефектни подводници.

Подписването на договорите за закупуването на подводниците. Сотирис Емануил подписва, а вдясно бившият министър Акис Цохадзопулос ръкопляска.

Срещу Емануил са повдигнати обвинения за вземане на подкуп, превишаване на правата, осигурени от професионалната позиция в ущърб на държавата в степен углавни престъпления и за узаконяване на средства от престъпни дейности. Според обвинителния акт те са извършени по особено измамен начин, както еднократно, така и последователно.

Според доклада на американската компания Debevoise & Plimpton, където го описват като “дебелия”, Емануил е получил подкупи в размер на 24 милиона евро. Сумите се смята, че са били усвоени чрез компаниите му Inveco и Metalco.

Строежът на вилата започнал преди седем години, точно когато в гръцкото публично пространство се беше разразил скандалът за подкупите при закупуването на подводниците. Малко по-рано Емануил купил имота с обща площ 1,5 декара, който се намира на най-скъпата улица в Психико срещу неизвестна парична сума.

Самата вила, мебелите и цялостното оборудване показват, че парите за тях не са били щадени. Освен шестте спални в сградата има една огромна кухня, хол с трапезария и споменатия вече покрит басейн. По стените висят скъпи картини, а украсата е допълнена от различни скулптури и статуетки.

Златни полилеи, прескъпи настолни и нощни лампи, фотьойли, канапета, трапезарии, легла и малки масички, произведени от много известна чуждестранна компания допълват обзавеждането на вилата.

Прозорците са бронирани, а целият имот се охранява с вътрешна система за наблюдение. Общата месечна сума за поддръжката, която включва и заплатите на персонала възлизат на 5 000 евро.

Сотирис Емануил започна с опитите да продаде имота преди около година срещу 24 милиона евро. Още тогава експерти в областта на недвижимите имоти бяха заявили, че продажбата няма да бъде лесна задача и заради цената, и заради високите разходи по поддръжката.

Постепенно разследваният от правосъдието собственик започна да намалява исканата сума и преди известно време той почти се бе споразумял да продаде имота на посолството на Обединените Арабски Емирства срещу 10 – 12 милиона евро. В последния момент обаче дипломатическото представителство откупи друг имот срещу осем милиона евро.

В същото време бившият министър на отбраната Акис Цохадзопулос продължава да настоява да бъдат привикани като свидетели членовете на Държавния съвет за отбрана, които са подписали договорите за закупуването на оръжейните системи.

Сотирис Емануил и Акис Цохадзопулос

Той напусна съдебната зала и отказа да присъства на заседанията, след като съдебният състав отхвърли това негово искане. Днес обаче единият от адвокатите на бившия министър заяви, че Акис Цохадзопулос е готов да се върне в съдебната зала.

Леонидас Коцалис поясни, че не е изключено следващата седмица да внесе в съда одиторски доклад за финансовите сделки, преноса на парични суми и други данни, които се съдържат в съдебните документи. В допълнение той припомни отново искането да бъдат призовани бившият премиер Костас Симитис и други министри от тогавашните правителства на ПАСОК. 

Категории: Криминална хроника подкупи подводници оръжейни системи съд луксозен имот Сотирис Емануил Акис Цохадзопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus