Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продават вилата на Мусолини в Родос

17 Август 2014 / 17:08:47  GRReporter
1642 прочитания

Новината, че луксозното жилище на Родос, което е построено за италианския диктатор Мусолини, за да живее в него когато остарее, излиза на пазара, предизвика освен всичко друго подчертан интерес на италиански бизнесмени от сферата на туризма.

Построена на хълма Профистис Илиас, Villa de Vechi не се използва от десетилетия, и в резултат на това времето и изоставянето са оставили своите знаци по тази историческа сграда, която се намира в списъка на Агенцията по приватизация с имоти за продан. Много италиански бизнесмени смятат, че Вила Мусолини би могла да бъде превърната в привлекателно място за хиляди туристи, както от Италия, така и от други държави. Някои дори говорят за второ Ахилио- някогашният летен дворец на немския император Вилхелм Втори, който се намира на Корфу и се създаден  и той от италиански архитекти- Рафаеле Карипо и Антонио Ланди.

Всяка година много хора пътуват до Корфу, за да разгледат от близо един от най-значимите кралски дворци в Европа. Според информациите, изоставената сграда на Родос би могла да се превърне в част от амбициозна туристическа програма за италианското влияние на Додеканезите по време на италианската окупация.

Икономически анализатори смятат, че до 5 септември ще има развитие по с конкурса. Villa de Vechi, в която Мусолини не е успял изобщо да живее, е включена в група от 14 имота, които ще бъдат дадени на концесия за 50 години. Според условията на конкурса победителят ще трябва да създаде малки бутикови хотели.

Вилата, в която никога никой не е живял

Villa de Vechhi носи името си от италианския управляващ на Додеканезите граф Чезаре Марио Де Веки, който се опитвал да запази благоразположението на италианския диктатор.

Издигането на луксозна сграда в гората, с елегантността на италианската архитектура и с изненадваща гледка би доставило удоволствие на Дучето, който можел да я използва за лятно жилище. Успоредно с това, заради мястото си тя можела лесно да се охранява, защото позволявала панорамно наблюдение на околността. Вилата се намира на 800 м. надморска височина на хълма Профитис Илиас и е на 40-45 минути разстояние от летището на Родос.


„Това е една историческа двуетажна сграда, с обща площ 757 кв.м., с уникална архитектурна стойност. Намира се в район с изключителна природна красота, с уникална гледка” се казва на страницата  на Агенцията по приватизация.

Вила Мусолини  е разположена в имот с площ 8100 кв. м. и от момента, когато италианците отстъпват не е използвана от никого.

Разпадаща се и разграбена, потенциалната лятна вила на Мусолини е оставена на съдбата си. Счупени прозорци, стени, изрисувани с графити, стаи, пълни с боклуци- това представлява изоставената сграда.

 На същия терен има и други по-малки спомагателни сгради, включително параклис. Вилата е била жилище на град Де Веки и е използвана за кратък период като лятно жилище на италианския крал Виктор Емануил Трети.

 

Категории: вила Мусолини остров Родос граф Де Веки приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus