Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продажбите на автомобили скочиха с 12,5%

17 Ноември 2009 / 14:11:35  GRReporter
1458 прочитания

Продажбите на коли в началото на месец ноември скочиха с 12,5% в сравнение с продажбите за същия месец през миналата година. Това се равнява на 7 927 продадени нови коли, като преди една година техният брой беше 7 046.

Но ако вземем предвид, че бяха оттеглени от употреба 75 000 автомобила, тогава едва 10% от собствениците на стари коли са си купили нови, а останалите нямат финансовата възможност за това. Повечето от купувачите на от нови коли са заплатили за придобивките си в кеш! А пък останалите 90% собственици на стари автомобили, вече не само са без превозно средство, но не са получили и финансовите обезпечения, които се предвиждат от закона.

В същото време търговците на автомобли не крият безпокойството си, че 2010 г. ще е кошмарна, защото вече не важи мярката за оттегляне от движение на старите автомобили, така че да се подтикнат собствениците им да си купят нови. Освен това непокритите чекове са станали всекидневие, липсата на резервни части от складовете е постоянна, много е намалял броя на клиентите, които посещават изложения за автомобили и банките отнемат все повече коли за неплатени вноски.

От своя страна клиентите се интерсуват от коли, които са втора ръка с малки двигатели и произведени след 2005 г. Никой вече не поглежда дори колите произведени преди 31 декември 2004 г., а никой не си търси кола направена преди 2000 г.

Според прогнозите до края на годината се очаква да затворят поне 100 фирми в сферата на търговията с коли, което ще покачи общия брой на затворилите фирми до 900, а ако през 2010 г. парвителството не вземе мерки да подкрепи бранша, тогава броят на фалиралите фирми ще стане още по-голям.

Въпреки това 700-те и повече фирми, които затвориха в срок от шест месеца, накара банките да преразгледат политиката си за отпускане на кредити за купуване на автомобили. От 10 молби за кредит, едва една се одобрява, предава вестник „Имерисия”. Също така спада на продажбите на автомобили накара много банки да искат парите си от търговците или от представителите, когато им свършват договорите и след това не желаят по никакъв начин да подновят договорите си с тях.

Собственик на фирма за ремонт на коли дава пример с негов клиент, който оставил автомобила си за поправка още през юни месец. Поправката щяла да му струва 800 евро, които изглежда, че собственикът не бил в състояние да заплати. Той си взел колата едва през ноември и помолил автомонтьора да плати за ремонта на колата си на осем безлихвени вноски.

 

Категории: Актуалнопазар на колиавтомобили втора ръка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus